Povej mi, kako dolgo hraniti tulipani v vazi? Na dachi imam celo zbirko različnih sort, ki sem jo zbrala že več let. Obožujem te cvetove in jih vedno pospravljam v sezone. Ena škoda – nekaj dni kasneje potopi srkanje in cvetni listi. Ali obstaja kakšna skrivnost, kako vsaj malo podaljšati svoje življenje?

cvetlični šopekŠopek tulipanov različnih barv, preprost ali frotiren, z gladkimi ali čudovitimi lepimi cvetnimi listi, je dobrodošlo pomladno darilo, ki ga bo cenila vsaka ženska. Edina stvar, ki žaluje, je, da je njihova lepota kratkotrajna, vendar se ne razburjaj, saj je resnično mogoče razširiti. Uporaba majhnih trikov lahko ohranite svežino šopke do 1,5 tedne, kar se boste strinjali, veliko za take občutljive rastline, ki hitro izginejo po rezanju.

Torej, kako ohraniti tulipani v vazi dlje? Da bi to naredili, je treba v teh trenutkih prevzeti odgovoren pristop:

  • pripravite rezano cvetje za “stoj” v vazi;
  • “Napolnite” vodo s komponentami, ki so sposobne, da je sveža za daljše obdobje, kar bo v skladu s tem upočasnilo nagubanje cvetov in zagotovilo rastlinam dodatno prehrano;
  • vzemite vase s tulipani primerno mesto v hiši.

Tulipani pravilno postavite v vazoobrezovanje tulipanov

Pred spuščanjem rezanega cvetja v vazo morajo biti ustrezno pripravljene, in sicer:

  1. Previdno odrežite spodnji listi, tako da so le vode in najmanjši preostali listi v vodi, saj povzročajo razvoj bakterij in voda se bo hitreje poslabšala in začela “dišati”.
  2. Vsako lutko obrnite v časopis in vzemite dve uri v hladnem prostoru (samo ne na mrazu). Lahko ga položite na spodnji polici v hladilnik.
  3. Neposredno pred namestitvijo v vazo, obrezajte poševne konice stebel (če je rez raven, se bo steblo spustilo na dno posode in ne bi moglo “jesti”).

Takšne dejavnosti bodo pomagale tulipanom, da ostanejo sveže dlje in “upočasnijo” postopke poniževanja.

Priprava “prave” vodeaditivi v vodi

Pomembna vrednost za dolgoletni šopek je kakovost vode. Optimalna možnost – topljen sneg, če to ni mogoče, bo tudi filtrirana voda. Voda v vazi mora biti malo (manj kot polovica), glavna stvar je, da so konice stebel v njej.

Pri izbiri vaze je treba dati prednost keramiki in srednje velikosti. Poleg tega vaze z nazobčanimi ostrimi robovi niso primerne za tulipane – lahko opraskajo občutljive liste, ki pospešijo ulov rož.

Da bi preprečili nastanek gnusnih bakterij in krmili rezane tulipane, bo pripomoček dodal v vodi (na 1 liter):

  • 1 tableta aspirina;
  • 1 tableta aktivnega oglja;
  • 1,5 tsp sladkor.

Voda je treba dnevno spremeniti, še posebej, če dodate sladkor, in tam občasno vrgnite ledene kocke. V ohlajeni vodi bodo cvetovi živeli dlje.

Kje postaviti vazo s tulipani?Tulipani v vazi

Tulipani, tako kot zgodnje spomladanske rastline, so zelo zahtevni pri temperaturi vsebine. Narava jih ne razvaja s toploto, zato se ne smemo znebiti. Navajeni na hladu, ne bodo “živeli dolgo” v toplem prostoru, zato je treba vazo postaviti v najbolj kul, zunaj akumulatorja in osvetljenih oken.

Related  Kovina Begonia – notranja dekoracija

Podaljšajte življenje šopek tulipanov – video