Po nakupu avokada so ostale kosti ostale. Želim jih posaditi. Povej mi, ali je to mogoče in kako raste avokado doma?

avokadoDanes nihče ne preseneča prisotnost v hiši ali apartmaju tropskih rastlin. Ena taka eksotična pridelka je avokado ali “hrašna aligatorja”. To čudovito drevo v rodni deželi se goji, da pridobi koristne sadove avokada, toda v hiši služi za dekorativne namene.

Razlike med avokadom domov in vrtov

V naravi so odrasli avokado impresivni po velikosti. Pogosto so to velika, 20-metrska drevesa, katerih glavna vrednost je sadje. Doma se tudi zelo hitro razvija avokado, njegov letni prirastek pa lahko doseže 1 m. Kljub temu višina odraslega drevesa redko presega 2,5 m zaradi omejenega prostora lonca.

Na splošno je to zimzelena kultura, vendar tudi, če listi padejo, se kmalu pojavijo nove na podružnicah. Avokado, tako kot vse tropske kulture, zelo radi vročine, zato v lokalni klimi raste večinoma v zaprtih prostorih ali v rastlinjakih.

V regijah s toplo podnebje se kad lahko poleti odpelje na odprt zrak, vendar se je treba izogibati prepihom, ki so škodljivi za avokado.

V notranjih pogojih rastlina cveti in sadja zelo redko in ne prej kot v starosti štirih let, plodovi pa so skromni v primerjavi z vzorci vrtov.

Značilnosti pristankov

sajenje avokada

Za razmnoževanje avokada se uporablja metoda semena, saj je potaknjencem zelo težko koreniti in jih je zelo težko dobiti. Lahko pa kupite sveže in zrele avokado v trgovinah skoraj vse leto. Kosti, odstranjene iz nje, služi kot odličen semenski material, kalijo skoraj vedno, čeprav bo trajalo veliko časa (od 1 do 6 mesecev). Toda nova tovarna bo ohranila vse sortne lastnosti.

Kretenje kosti je možno na dva načina:

  • v vodi;
  • v hranljivem, ohlapnem substratu, sestavljenem iz peska, zemlje in humusa v enakih razmerjih.

V obeh primerih je treba kost potopiti na polovico, in ko se kalijo v vodi, se ne sme dotikati dna posode. Za to se vlije kartona ali pa se kamen spusti v vodo po teži, z zobotrebci pa kot podpora.

Po določenem času se bo kost povečala v velikosti in odprla, in od zlome bo raste rožnato rastlino.

Značilnosti nege

mladi avokado

Poleg toplote avokado potrebuje obilno in pogosto zalivanje in škropljenje. Izjema je le zimsko obdobje, še posebej, če gre v hladnem prostoru. Nižja temperatura v prostoru, manj je treba zaliti rastlino.

Predpogoj za domače avokado je redno obrezovanje dreves. Brez nje bo krono redka, rastlina pa se bo raztegnila. Če želite to narediti, spomladi po 8 listih morate obrezati poganjke. Pojavi bočne vejice ščepec po 5 listov.

Hitra rast avokada zahteva letno presaditev mladega drevesa. Veliki osebki se prenašajo enkrat na vsa tri leta.

Avokado doma – video