Že več let smo posadili zelenjavni vrt. Toda letos se je količina in kakovost žetve znatno zmanjšala. Sosedi so svetovali, naj gnojijo tla z žagovino. Povejte mi, ali je mogoče uporabiti zaraščeno žaganje kot gnojilo?

Vsak vrtnar ve, da je dober pridelek mogoče pridobiti le na plodnih tleh. Zato se skrbno pripravlja na žaljivo sezono, ki gnojijo vaše spletno mesto. Danes je veliko gnojil na področju gnojil, vendar se dobri stari načini pogosto uporabljajo na enak način kot sodobna zdravila in nikoli niso uspeli. Ena taka metoda je uporaba žagovine.

Pogosto se počuti, kako se lahko preplavljena žagovina uporablja kot gnojilo. Odgovor je očiten – ne samo, da je mogoče, temveč tudi nujno, po vsej lesni žagi, pravzaprav čisti organski material. Glavna stvar je, da jih pravilno pripravite pred uporabo. Žagovina ne samo bogati tla, temveč jo tudi naredi bolj krhko in služi kot mulja. Poleg tega so finančno dostopnejši.

Uporaba žagovine za gnojenje vrta

žagovina kot gnojilo

Ni priporočljivo, da se v poraščenih vrtovih postavi zamašena žagovina, saj zelo tvorijo zemljo. Na taki prsti številne rastline preprosto ne bodo preživele. Vendar pa je zaradi procesa gnilobe žagovine, da je zemlja nasičena s kisikom. Za nevtralizacijo kislosti je treba ustrezno pripraviti gnojilo iz žagovine:

  1. V pripravljeni jami napolnite svežo žagovino.
  2. Na vrh z apno.
  3. Pustite, da grize vsaj dve leti.

Da bi pospešili proces gnitja, kup s žagovino vlijete s tekočimi kuhinjskimi odpadki brez kakršnih koli dodatkov gospodinjskih izdelkov. Ko žagovina gniloba, gnojijo tla, ki se širijo po posteljah.

Fertilize z žagovino je boljša v prvi polovici poletja, tako da se do jeseni popolnoma razpadajo. Če gnojilo pripravite pozno poleti, zaradi povečane vlažnosti med deževno sezono voda iz lesnih odpadkov slabo izhlapi.

Uporaba žagovine kot mulčenje

mulčenje žagovine

Žagovina služi kot dobra mulč za različne pridelke, ne samo na vrtu, temveč tudi na vrtu. Odpadne žagovine lahko takoj potresemo na postelje s plastjo 5 cm, najprej pa je treba pripraviti sveže. Če želite to narediti, jih položite v sloje, izmenično z sečnino v približno tem razmerju: 3 žlice žagovine – 200 g sečnine. Odprite film in pustite 2 tedna. Po določenem času bo žagovina pripravljena za uporabo.

Grmičev, kot so maline, mulči debelejšo plast – do 20 cm.

Mulčenje z žagovino bo omogočilo manj pogosto napajanje postelj, saj vlaga tako hitro ne bo izhlapela in ohrani ohlapno strukturo tal. Poleg tega bo prisotnost mulč v prehodih ustvarila ovire za rast plevela.

Žaganje v rastlinjakih in kompost

kompost z žagovino

V rastlinjakih, ki se nahajajo v rastlinjakih, se spomladi ali jeseni uvede prekomerno pražena žagovina, da bi pospešili kalitev semen. Takšna tla hitro segrejejo. Za večjo korist so mešani z gnojem, kar je tudi prepovedano.

Žagovina je dobro dodana kompostu. V tem primeru morajo med letom gnati, tako da je kompost bolj hranljiv.

Uporaba žagovine na vrtu – video