Pozdravljeni, Dolgo časa sanje letino gob ali bele gobe naravnost iz svojega vrta – ne vedno imajo priložnost, da gredo v gozd za takšne darove narave. Mislim, da proces ni preprost, skriva veliko pasti. Zato bi rad vedel več – kako gojiti gobe iz micelija na vrtu?

Danes mnogi poletni prebivalci gojijo različne gobe na dachi. To je dobičkonosno – si lahko zagotovite in prodajate presežke – in ne zahtevajo posebnega napora. Ko enkrat oblikuje močan micelij, poletni prebivalec vsako leto dobi dobro žetev.

Beli mastifi na vrtu

Seveda, za to morate vedeti, kako rastejo gobe iz micelija na vrtu, kdaj to storiti in številne druge subtilnosti.

Kdaj in kje saditi micelij?

Vnaprej skladiščite micelij gob, ki jih želite rasti. To je mogoče kupiti v mnogih primestnih trgovin – cena ni previsoka, vendar je nakup lahko prihrani veliko časa in truda, ki se porabila, ko poskušate ročno micelij.

Na splošno lahko gojite kadarkoli od maja do septembra. Ampak bolje se je izogniti vročim mesecem – micelij bo težko dobiti oporo. Poleg tega, saj septembra zasadimo micelij, ni dejstvo, da bo v istem letu mogoče zbrati. Zato je konec aprila-začetek maja – lahko imenujemo najbolj primeren čas.

OLYMPUS DIGITALNA KAMERA

Optimalno mesto za gojenje gob – senci pod gosto iglavcev in listavcev na severni strani hiše (po možnosti sadje!). Hiša, krošnjami ali drugimi ovirami bodo zaščitili zemljo pred čezmernim soncem in toplim južnim vetrom, kar bo zagotovilo dobro letino.

Začnimo pristanek

Izbira primerne lokacije, izkopajte 50-70 centimetrov od globine drevesne jame približno 30-40 centimetrov. Njeno območje je odvisno od količine micelija in koliko gob želiš dobiti. Dno jame je prekrito z gozdnim substratom – starimi listi, žagami, borovimi iglami. Optimalna plast – najmanj 20 centimetrov. Poleg tega je treba položiti tudi micelij. Za to se meša z lokalnimi ali gozdnimi tlemi. Delež različnih gliv in vrst micelija je drugačen, vendar je vedno naveden v navodilih. Mikelij z zemljo nalijemo na podlago, izlijemo obilno in pokrijemo s slamo ali iglami.

Skrb je čisto preprosta – zemljo je treba voditi, ko se posuši. Prvo žetev je mogoče pridobiti za naslednje leto, v celoti pa bo micelij vstopil v 3-5 letih.

Related  Cosmos Sensation – opis in fotografije najboljših sort

Coveted Harvest

Več podrobnosti bo namenjeno vprašanju gojenja gob v tej državi: