Vedno sem bil prepričan, da se v našem vrtu raste mint. Ko je obisk prišel na soseda, sem ji dal čaj z dišečo travo. Zato pravi, da je balzam za limone. Povej mi, kakšna je razlika med melonom in melonom?

mint in melonKljub dejstvu, da obe rastlini spadata v isti rod Yasnotkovsky, so mete in melise popolnoma drugačne kulture. Mint je bolj pogost, ima do 25 vrst, od katerih je najbolj znana peperminta. Ampak melissa ima le 5 sort, medtem ko na vrtovih raste predvsem zdravilna melisa.

Ne pozabite, kaj razlikuje meto od melise, ni težko. Dovolj je, da natančno pogledamo grmovje in postane jasno, da so glavne razlike med rastlinami:

  • v obliki gošče, listov in socvetja;
  • v barvanju cvetov in listov;
  • v dišavi.

Poleg tega imajo dišeča zelišča različne zahteve za gojenje, njihova eterična olja pa imajo ravno nasprotni učinek pri uporabi.

Razlike v obliki grmovja

meta

Melissa raste lep grm, kot tudi pecelj razvejan, in lahko dosežejo višino do 1,5, čeprav je ponavadi na vrtu so maščobe pogoji kompaktne grmičevje do 80 cm. V mnogih zadel nahajajo dovolj velika, zaokrožene liste. Med cvetenjem, balzam iz limone proizvaja majhne cvetove v obliki lažnih prstov, ne več kot 8 socvetja v vsakem.

Hkrati mete stebla pokončna, čeprav je tudi precej visok: v naravi obstajajo meter-razred, vendar je domači meta ima povprečno višino 50 cm od listov mete tvori oval in socvetja – v obliki ušesa z majhnimi cvetovi ..

Obe meti in melisa tvorita enako seme – 4 kosov v eni škatli, medtem ko melisa vsako leto to naredi, mete, ki nosijo sadje, je zelo redko.

Razlike v barvi

limonin balzam

Listi mete, nasičene zelene barve z majhnimi vili, so pritrjeni na snemanje s kratkimi čebelji, medtem ko je v meliski senca lista listov bolj svetla in barvita bolj izrazita.

Glede socvetje, je slika prevladuje nežen balzam, svetlobni odtenki lila in modre in mete stebel so svetlo vijolične barve.

Individualni vonj in delovanje rastlin

Najlažji način razlikovanja med poprove mete in melonskim melem je odstraniti listek in ga malo raztrgati med prsti. Pepper diši kot mentol, njegova olja služijo kot čudovit tonik za telo in jo napolnijo z energijo.

Aroma balzamov iz limone je bolj začinjena in daje limonine note. V nasprotju z “živahno” meto ima pomirjujoč učinek.

Vonj Melise aktivno stoji čebel, zato se uporablja kot medica za setev v bližini čebelnjakov.

Zahteve rastlin za rastoče razmere

Mint v razmerah do podnebja je bolj nezahteven, raste praktično na celotnem ozemlju in celo v Sibiriji. Najljubše mesto zelišča v naravi – na bregu reke na soncu, tako v domači pridelavi mete, ki je potreben za zagotavljanje obilno zalivanje in dobro osvetljen prostor.

Ampak Melissa ne mara preveč mokrih tal in raste bolje v južnih regijah, kjer je tople in suhe. Kompaktni grmi se dobro razvijajo in ohranijo obliko tudi v penumbri.

Video o naraščajočem melisu