Jeseni, zaradi interesov, sem posadil avokado kamen (na ta način sem že uspel dobiti sobo limone). Poskus je bil uspešen – kost se je sproščala in postopoma je gradila liste. Povej mi, kako skrbeti za avokado doma? Ali potrebuje močno svetlobo ali pa je lahko postavil lonec na severno okno?

avokadoLjubitelji eksotičnih rastlin so pogosteje med cvetličarji. Zahvaljujoč jim je bilo nekaj kultur, ki živijo v naravi, varno preselili v naše domove in se počutili precej dobro. Vzemite vsaj avokado – zimzeleno drevo z originalnimi zelenimi plodovi, ki prihajajo iz daleč v Mehiko. Njegovi veliki svetlo zeleni listi so bili tako priljubljeni pri ljubiteljih notranjih rastlin, da je eksotične mehiške začel uporabljati za dekorativne namene za sajenje zelenja.

V naravi se avokado viša na 30 m, v zaprtem prostoru raste v obliki drobnega drevesa (ne več kot 2,5 m), poleg tega pa ne prinese sadov.

Rastočih avokadov ni zelo težko. Če ustvarite pogoje za njega, ki so čim bližje naravi in ​​se ustrezno skrbi, lahko dobite povsem čudovito in kompaktno rastlino.

Domača oskrba z avokadom je sestavljena iz vrste dejavnosti, in sicer:

  • izbiro primernega prostora za grmičevje (s potrebno svetlobo in temperaturo zraka);
  • ustrezno napajanje in hranjenje;
  • oblikovanje obrezovanja;
  • redna presaditev.

Kje je bolje rasti avokado?avokado na oknu

Preden določite vazo z mladim grmom za stalno prebivališče, je vredno upoštevati, da avokado ne prenaša neposredne sončne svetlobe – od njih na listih se pojavi opekline. Toda v nasprotnem primeru je precej nezahteven in dobro raste tudi v penumbri, čeprav je raje dober, vendar razpršen, osvetljen.

Lonec lahko postavite na severno okensko polico: avokado poleti je dovolj sonca, v jesensko-zimskem obdobju pa samo namestite dodatno razsvetljavo.

Glede na temperature in vlažnosti je zimzeleni grm potrebuje toplote, vendar je lahko pozimi in neogrevanem prostoru pri temperaturi, ki ni nižja od 5 stopinj, čeprav je v tem primeru postane listavci liste in ponastavi.

Related  Willow silvery: značilne lastnosti in osnove gojenja

Kako voda in krma?zalivanje avokada

Poleti morajo biti avokadovi za vodo pogosti in redno razpršeni. V zimskem času je pogostost polnjenja odvisna od pogojev prezimovanja: nižja temperatura, manj pogosto zalivamo grmovje.

Avokado sam po sebi hitro raste, zato ne potrebuje pogostega gnojenja, vendar je treba upoštevati, da se v drevesnem drevesu hitro končajo omejena količina prsti in hranilnih snovi. Da bi jih nadomestili od pomladi do konca poletja, je treba uvesti kompleksne mineralne preparate (vendar ne več kot 2-krat na mesec).

Kako zmanjšati in kdaj presaditi?obrezan avokado

V prostoru se avokado pogosto razteza, zato je oblikovanje obrezovanja pomembna stopnja skrbi za to. Za to je treba spomladi zarezati ali odrezati poganjke po 8 listov, da bi spodbudili razvejanje. Postopek ponovite vse poletje na vsaki mladici.

Tudi avokadovi potrebujejo pogoste presaditve, saj raste zelo hitro. Mladi grmiči se presadijo vsako pomlad, jih presadijo v bolj prostoren lonec. Veliki osebki, če je mogoče, se pretakajo vsaka tri leta ali preprosto nadomestijo zgornjo plast zemlje s svežimi. Preberite isti članek: Avokado – dobro in slabo za telo!

Značilnosti rastočih notranjih avokada – video