Prijatelj mi je povedal, da za hranjenje uporablja kvas (tako na vrtu kot na vrtu), in da po takšnem zalivanju vse dobro raste. Povej mi, kako pripraviti gnojilo za rastline iz kvasa in ali jih je mogoče saditi sadike?

Večina vrtnarjev, vrtnarjev in pridelovalcev cvetja uporablja naravna sredstva za gnojenje svojih “oddelkov”, kar jim daje prednost pred tako imenovano kemijo. En tak proizvod je običajen pekovski kvas. Zaradi bogate sestave in prisotnosti aktivnih kvasovk, po vnosu takšnega gnojila v tla se pospešuje proces organskega razkroja. Po drugi strani pa je zemlja hitro nasičena s hranili, ki so potrebna za rast posevkov.

Vpliv prelivanja kvasa na rastline

kvas

Kvas je odlična alternativa mineralnim gnojilom, poleg tega pa stane veliko manj, učinek aplikacije pa je enak. Torej, pod vplivom prelivov kvasovk:

  • kalij, dušik in drugi elementi, ki igrajo pomembno vlogo pri razvoju rastlin, vstopajo v tla;
  • pospešuje se rast listavne in korenske mase posevkov;
  • pri odraslih se poveča odpornost proti boleznim;
  • kulture so bolj strpne za podnebne značilnosti, kot je pomanjkanje osvetlitve pozimi;
  • sadike postanejo bolj trpežne in rastejo hitreje;
  • Aktiviranje koreninjenja potaknjencev med razmnoževanjem.

Kvas se lahko uporablja za hranjenje skoraj vseh vrst pridelkov (od vrtnih rastlin do rož), ne glede na to, kje se goji – na odprtem ali v notranjem okolju. Izjema je krompir, čebula in česen, saj to privede do tega, da se pridelek ohladi in slabo skladišči.

Načini uporabe kvasa

namakanje

Kako pripraviti gnojilo za rastline iz kvasa in kako pogosto lahko vodite rastline? Za infundiranje hranil se kvas lahko uporablja v kakršni koli obliki:

  1. Suhi kvas. V vedro vode (rahlo segreto) vlijemo 10 g kvasa in sladkorja (60 g). Dobro premešajte in pustite stati na toplem mestu približno dve uri. Pred uporabo razredčite tekočino v razmerju 1: 5.suha kvasna raztopina
  2. Svež kvas. Za pripravo koncentrirane raztopine kvasa razredčimo v vodi v razmerju 1: 5. Pred uporabo z vodo razredčite pripravljen koncentrat (10 delov).sveža kvasna raztopina

Kvasna raztopina mora biti zalivane rastline pod korenino, malo nazaj iz stebla. Zemlja mora biti še vedno mokra po predhodnem zalivanju. Prav tako se lahko uporablja za koreninjenje potaknjencev (obdržite držalo na dan).

Pri predelavi rastlinskih sadik je treba prvo zalivanje opraviti 7 dni po sajenju na postelji, in drugo – pred cvetenjem.

Kvas obleka na odprtem tleh je treba opraviti šele potem, ko se dobro segreje, ker kvasovka izgubi svojo dejavnost v hladnem prostoru.

Dovolj gnojiti je treba enkrat mesečno, to je največ 2-3 gnojila na sezono. Ta količina je dovolj, da rastlinam zagotovimo uporabne elemente. Vendar pa je treba upoštevati, da med fermentacijo kalijo in kalcij zapustijo tla, zato je treba po pepelu z raztopino kvasovk odstraniti pepel.

Kvas oploditev rastlin – video