Kupili smo majhno parcelo, zelimo pridelovati zelenjavo zase in malo – za prodajo. Vendar pa obstajajo dvomi o tleh, ker je peščena. Povejte mi, kakšno zemljo lahko paprike in jajčevci, če se lahko gojijo na peščenih tleh?

Paprika in jajčevci so stalni prebivalci v poletnih počitniških hišicah, ki se vsako leto gojijo. Z nastopom vročih por, so preprosto nenadomestljivi za vsako gospodarico. Zato srečen lastniki zemljišč poskušajo posaditi in sami pridelovati poljščine. Ne vedno se taki poskusi končajo z uspehom, v smislu – produktivnega, visokokakovostnega pridelka zelenjave.

poper-jajčevcev

To je posledica dejstva, da so paprika in jajčevci (zlasti slednji) precej nadvladi. Ena od njihovih glavnih zahtev je kompetenten pristop pri izbiri in pripravi tal. Kakšna zemljišča so paprika in jajčevci? Da bi rastline dobro rastejo, razvijejo in bodo zadovoljne z velikimi plodovi, morajo biti tla lahka in hranljiva. To velja tako za stopnjo rasti sadik kot tudi za posevke v posteljah.

Priprava substrata za gojenje sadik

shrani substrata

Določbe pridelave paprike in jajčevcev so približno tri mesece. Najbolj optimalna možnost za pridobitev zgodnjih žetev je posekanje sadik v začetku februarja.
Semena za sadike se lahko posejate v že obogateni zemlji, kupljeni v trgovini. Ali pa pripravite podlago, ki jo mešate sami:

  • drevo in humus v razmerju 1: 2;
  • humus, šota in žagovina v razmerju 2: 2: 1;
  • v enakih delih humusa in šote.

pripravljen substrat

Dodajte 1 žlico superfosfata in 2 žlici pepela na vedro pridobljenega substrata.

Priprava tal na postelji

poper na postelji

Pokvarljiva in plodna tla v svojem vrtu se ne moremo pohvaliti z vsakim vrtnarjem. Vendar pa je zaradi razpoložljivosti širokega spektra gnojil mogoče izboljšati sestavo zemlje.
Priprava postelj za paprike in jajčevce se začne z jesenskim kopanjem. Sekundarni kopanje poteka spomladi s sočasnim dodajanjem organskih in mineralnih gnojil.

jajčevec na postelji

Za izboljšanje sestave tal se uporabljajo gnojila glede na strukturo tal:

  1. Loamy (zemlja). Dodajte gnoj, pesek, žaganje in šoto v razmerju 1: 1: 0,5: 2.
  2. Šota zemljišča. Razpršite na posteljah v enakih količinah humusa, travnatih tleh in peska.
  3. Peščena zemlja. Eno in pol žlice gline, pol žlice žagovine, eno vedro humusa in šote.

Svež gnoj se ne uporablja za gnojenje tal, da ne bi gorile sadike.

Poleg tega je na ležiščih pred kopanjem razpršen lesni pepel. Od mineralnih gnojil dodamo kalijev sulfat in superfosfat (na žlico na kvadratni meter) in sečnino (1 žlička).

Zemljišče za poper, jajčevce in sadike paradižnika – video