Dobila sem mlado begonijo z brsti. To je njegovo prvo cvetenje, in to je moj prvi: v moji mali cvetni zbirki begonia še ni bil. Zato še vedno nisem preveč dobro seznanjen z oskrbo, vem samo, da begonia ljubi vlago. Povej mi, kako voditi begonia med cvetenjem?

Begonia zavzema častno mesto na pragovih pridelovalcev cvetja. Vse v njej je dobro – tako mesnati svetli listi kot tudi veličastne socvetje, raznolike po obliki in barvi. Tako kot vse rastline, vključno z rožami, ima begonia pozornost. Ni potrebno stati čez dan in noč z napajalno posodo, dovolj je, da se od samega začetka udobne pogoje za cvet. In begonia za to se bo zahvalil dolgo in obilno cvetenje.

malina begonia

Kot veste, je ta cvet zelo všeč svetlobe in vode. V tem primeru namakanje ima svoje značilnosti, odvisno od sezone in razvojne faze begonije, vključno med cvetenjem. Preden se pogovarjamo o tem, kako naj begonia v času cvetenja vodi, je treba spomniti osnovnih pravil o zalivanju.

Kakovost vode, ki se uporablja za namakanje

roza begonia

Begonia ne morete voditi z navadno vodo iz pipe. Ta voda vsebuje povečano količino klora in je tudi težka. Najprej je treba pripraviti vodo za namakanje:

  1. Zberite ga v odprto posodo in pustite, da se dan ustavi.
  2. Za zmehčanje vode je treba kuhati ali preiti skozi vodni filter.

Čas in količina zalivanja

Vedno je zaželeno, da se begonija vedno namakuje ob istem času dneva. To je bolje narediti zjutraj.

Poleti cvet potrebuje več zalivanja (vsaj enkrat na dva dni), če preskočite naslednjo “sejo”, se bo begonia zelo hitro odzvala na to, tako da bo utrla listje. Ko se voda absorbira in se rahlo suši, se mora zemlja skrbno opustiti.

Related  Kaktus reproduciramo doma

Da bi ohranili vlažnost, uporabite vlažilec ali pa na paleti postavite lonec begonia na mokri prodnik.

Begonia z dvojnimi cvetovi

S prihodom zime je treba količino zalivanja zmanjšati na enkrat na teden (ker se zgornja plast zemlje suši). Če v prostoru, kjer živi rastlina, ni preveč toplo, mora biti topla voda za posipanje begonije.

Potresanje begonia je potrebno le pod korenino, je nemogoče razpršiti listi, saj bodo pokriti s madežmi in začeli razpadati.

Zalivanje begonije s potapljanjem

oranžna begonija

Begonia zelo dobro odziva na pot potopljen v vodo. Da bi to naredili, je treba cvetlični lonec dati v posodo z velikim premerom, v katerem se vlije voda. V tem položaju rastlina zapusti približno 20 minut. V tem času bo begonia absorbirala količino vode, ki jo potrebuje skozi drenažne luknje v loncu. Po določenem času odstranite vazo in jo postavite na paleto. Če čas, da vzamemo rastlino iz vode, ni deloval, ni razloga za skrbi – presežna voda bo potovala skozi iste drenažne luknje v ponev, zato jo bo potrebno odtočiti od tam.

Ta metoda je tudi dobra, ker odpravlja možnost stagnacije vode. In begonia, čeprav je vlažna rastlina, vendar ne prenaša stagnacije vlage, saj to povzroča propad koreninskega sistema.

Zalivanje begonia med cvetenjem

Begonia v lončkih

V obdobju brstenja in aktivnega cvetenja begonia usmerja svojo moč pri socvetju. Zato v tej fazi življenjskega cikla cvet potrebuje dodatno oskrbo z vlago.

rumena begonija

Po koncu cvetenja, ko pade socvetje, se bo povečana potreba po vlagi zmanjšala, in zalivanje je treba obnoviti v prejšnji režim.

Kako skrbeti za begonia, video