Moj mož mi je dal “žensko srečo” za moj rojstni dan. V zadnjih dveh tednih, kot je spathiphyllum cvetel, in cvet je kot sveže. Povej mi, kako skrbeti za cvet spathiphyllum, da bi ohranili svojo dolg cvetenje?

Spathiphyllum je zimzelena trajnica in spada v družino Aroids. Cvet raste povprečno 30 cm, čeprav so sorte višje in pritlikave. Ima lepe zelene liste, ki so pritrjeni na dolgo nogo in rastejo iz korenine, saj steblo nima rastline. Od aprila do julija cvetijo spathiphyllum – sprošča dolg nogo z nenavadno lepo rožo. Sredina cvetlice je kot majhen košček ali koruza, okoli katere je ovita velika in široka bela cvetna listka. Ne bledi zelo dolgo in ne pade. Na koncu cvetenja cvetni list postane zelen, mačk pa se skrči in postane kot murva. Po tem, ko cvet in steblo popolnoma suho, je izrezan.

odrasli spathiphyllum

Cvet spathiphyllum je popolnoma nezahteven in se bo naučil, kako skrbeti za to, tudi lahko pridelovalci novic to storijo.

Razsvetljava

cvetoče spathiphyllum

Cvet lahko raste v senčnih prostorih z razpršeno razsvetljavo. Lahko ga položite na okensko steklo, ki je obrnjena proti severni strani ali na mizi blizu okna.

Če so spathiphyllumovi listi začeli osvetliti in se raztezati, to kaže na akutno pomanjkanje sonca in pot je treba nujno premakniti bližje svetlobi.

Temperatura zraka

spathiphyllum z pestrosti listi

Spathiphyllum je rastlina, ki je termofilna in se bo počutila udobno pri temperaturi od 18 do 23 stopinj Celzija. Z začetkom počitka (pozimi) je dovoljeno rahlo znižanje temperature, vendar ne pod 18 stopinj.

Rastlini kategorično ne všeč prepih, zato ga ne postavljajte na okno, ki se odpre pozimi za zračenje.

Tla za gojenje cvetov

cvetoče spathiphyllum

Prvič, dno lonca mora postaviti drenažni sloj. Rastlina se dobro razvija v zmerno kislih tleh. Idealna kombinacija mešanice tal vključuje:

  • en del humusa;
  • en del listne zemlje;
  • en del šotnega zemljišča;
  • dva dela travnatega tla.

Related  Kaj vemo o pistacijskem drevesu in kako raste

Zalivanje in vlaga

spathiphyllum

Spathiphyllum je zelo higrofilna rastlina in potrebuje redno zalivanje s stoječo vodo v spomladansko-poletnem obdobju in v času cvetenja. Wilted listi pričajo o pomanjkanju vode. Izjema je zimsko obdobje: pogostost zalivanja je treba zmanjšati in zalivati ​​rožo šele po sušenju zgornjega sloja zemlje.

Enkrat na dva tedna je treba rastlino razpršiti, pri tem pa zagotoviti, da voda ne vstopi v lonec in tam stagnira. Kljub ljubezni do vode, stagnacije vlage, ne prenaša in hitro izgine.

Gnojilo

spathiphyllum z velikimi listi

Za ponovno cvetenje spathiphyllum potrebuje gnojenje z univerzalnim gnojilom, gnojilo pa se lahko uporablja tudi za cvetoče rastline. Običajno se hranjenje začne spomladi s frekvenco enkrat na teden. V zimskem času lahko hranite cvet, vendar ne večkrat kot enkrat na tri tedne.

Uporaba gnojil je treba izvajati v vlažni zemlji.

Presaditev rastlin

proliferacijo spathipyllum

Rastlina se presadijo enkrat letno v večji lonec, vendar ne več kot 2 cm. V prevelikem vrtnarskem vrhu spathiphyllum ne bo kmalu cvetel, temveč bo povečal le listje. Cvet se pomnoži z razdelitvijo grmičevja.

Video o skrbi za spathiphyllum