bolna orhidejaPozdravljeni, Povejte mi, prosim, kaj naj storim s svojo orhidejo? Pred dvema mesecema se je preselila na drugo mesto in po tem se je začela umiriti. Listi so nagubani in rumeni, cvetlični koniček je prenehal rasti. Vzel sem orhidejo iz lonca in videl, da so vse korenine suhe. Obrezane, vendar so zračne korenine. Kateri je najboljši način za nadaljevanje tega?

Sodeč po videzu orhideje je rastlina že precej odrasla, poleg tega pa je njen koreninski sistem popolnoma trden. Zaradi tega so listi začeli zbledeti in obarvati rumeno, saj trdi koreni ne morejo več priskrbeti vlage. Vendar pa je cvet mogoče shraniti, ker je zgornji del korenine še vedno živ. Pri natančnem pregledu morajo biti spalni brsti vidni.

Če želite reanimirati orhidejo, morate izvesti več manipulacij:

  • skrbno očistite rastlino z gnilimi ostanki;
  • obdelati cvet;
  • pripravimo lonec in substrat;
  • postavite orhidejo.

Odstranjevanje gnilih delov orhideje

obrezovanje

Pred presaditvijo rože morate odstraniti ne samo posušene korenine. Fotografija kaže, da je bil tudi glavni koren gnit – črna. S pomočjo ostrih škarij ali noža je treba pred začetkom živih (zelenih) tkiv odrezati celoten zatemnjen del korenine. Le težke, elastične korenine svetle barve lahko pustite z zelenim odtenkom.

Pred obrezovanjem orodja je treba razkužiti.

Prav tako je treba odstraniti rumenkaste liste: posnemite list skupaj s škarjami in ga nežno potegnite v različne smeri na dnu.

Zdravljenje orhideje

sušenje korenin

Po obrezovanju poškodovanih tkiv sperite koreninski sistem v šibko raztopino kalijevega permanganata. Liste sami je treba obrisati z vlažno krpo, navlaženo z isto raztopino. Nato postavite vse kose z aktivnim ogljem. Za ta namen lahko uporabite navaden cimet.

Da bi spodbudili koreninjenje, izkušeni cvetličarji priporočajo potapljanje korenin rastline pred sajenjem v raztopini zdravila Epin (1 kapljica na liter vode).

Zdaj je treba pustiti orhidej dobro posušiti. Čas sušenja mora biti vsaj 3 ure, še boljši pa vse v pripravljalnem delu zvečer in zapustiti obrat za noč. V tem času vsa vlaga izhlapi, tudi iz težko dostopnih mest, kot je rozeta. Poleg tega bodo deli odsekov nekoliko zaostreni.

Priprava substrata in lonca

Če ni možnosti za nakup novega lonca, lahko uporabite stare jedi za rastline orhideje. Lonec temeljito oprati iz ostankov substrata in potapljati z vrelo vodo. Plastične posode sperite v raztopini kalijevega permanganata.

Related  Kako posušiti vrtnice

Kar se tiče substrata, ga je najprej treba sterilizirati z vlivanjem vrele vode. Po tem postopku je treba lubje posušiti.

Sajenje orhidej

zasaditev orhideje

Na dnu lonca položite drenažni sloj – to bo preprečilo gnitje korenin iz stoječe vode. Na vrh z malo suhega substrata in na njej namestite orhidejo. Korenine zraka se lepo nahajajo v loncu. Če so še posebej dolge, ki se ne tvorijo v trezorju, jih ni treba upogniti in zlomiti. Naj ostanejo na površini. Korenine postavite v lonec s substratom.

Za pospešitev postopka oblikovanja novih korenin postavite rastlinski lonec pod pokrov, da se izognete hitremu izhlapevanju vlage in ohranjate enako temperaturo zraka skozi ves dan. V prvih dneh je dovolj, da liste obrišete z vlažno gobico, saj ni potrebno zalivanje. V prihodnosti se zalivanje izvaja kot običajno.

Reanimacija orhidej z gnitimi koreninami – video