Dolgo sem zrasel zelen, ker ga želim dodati v različne jedi. Letos sem se odločil razširiti asortiman in poskušal dobiti žetev koriandra. Povej mi, kako saditi koriandra?

Cilantro je letna začinjena rastlina, katere zelišča in semena se uporabljajo za kuhanje kot začimba. Obrat je popolnoma nepretrgan v oskrbi, zato raste sami ne bo problem. Sadni koriander je lahko na postelji na odprtem ter v lončkih za gojenje na okenski polici.

cilantro

Odraščanje koriandra na prostem

Za pridelavo začimb na vrtu je dodeljena lokacija, dobro osvetljena s soncem. Na senčnem mestu bodo grmi močno raztegnjeni in ne bodo mogli graditi bujne zelene mase. Poleg tega morajo biti postelje nameščene na ravni tleh, kjer voda ne stagnira.

Cilantro, tako kot številne kulture, ljubi ohlapno hranilno zemljo. Po potrebi je parcela, dodeljena za postelje, oplojena. To je mogoče storiti tako jeseni kot pred setvijo semen:

  • jeseni naredijo humus iz izračuna polovice gnojila na 1 kvadratni meter;
  • Spomladi gnojiti z mineralno mešanico 30 g na 1 m2.

Rastlinski koriander se začne aprila. Za svežo zelenjavo do jeseni se ponavljajoči pridelki izvajajo v 2 tednih. Semena so posejana za 2-3 kosi na razdalji 10 cm drug od drugega, širina vrstic mora biti vsaj 15 cm. Lažje bo skrbeti za rastlino, grm bo imela dovolj prostora za rast.

Ker ima koriander veliko seme s precej močno lupino, jih je treba plitko zasejati – približno 2 cm. Za predhodno namakanje semena ni potrebno namakati, dovolj je, da se pred setvijo napolnijo.

mladi poganjki cilantra

Nadaljnja skrb za nasade cilantro vključuje:

  • redno zalivanje 2-krat na teden;
  • redčenje poganjki, takoj, ko rastejo do višine 3 cm;
  • sproščanje tal;
  • odstranitev plevela.

cvetoč korijander

Cut zelenice za porabo v hrani mora biti pred cvetenjem, ker bo potem grenko. Zbiranje semen se začne pozno poleti in se zbira v več fazah, ko zorijo.

Odraščanje koriandra na okensko polico

koriander v lonec

Ljubitelji koriandra, ki nimajo možnosti rasti na postelji, lahko posadijo v lončke in rastejo začimbe na okenski polici. V tem primeru se pridelek opravi marca. V dolgih posodah za sajenje se seme razširijo na razdaljo 5 cm, ko so posajene v ločenih majhnih lončkih ali plastičnih kozarcih, 2 semena posejana v eni posodi.

Sojo semena posejate ali dobro potresete z vodo iz brizgalne pištole in pokrijte s filmom za hrano na vrhu, da ustvarite pogoje v rastlinjaku. Ko se pojavijo prvi kalčki, odstranite film. Skrb za cilantro v lončkih je sestavljena iz zalivanja in razrahljanja tal.

Poganjki koruznice so zelo zahtevni za razsvetljavo. Ker je zgodnji pomladni svetlobni dan še vedno zelo majhen, je treba še bolj poudariti zelenjavne sadike.

koriander v skodelicah

Mnogi vrtnarji uporabljajo mlade poganjke koriandra, vzgojenega na okenski polici, kot sadike za sajenje na posteljah. To vam omogoča, da ze veliko prej.

Kako posaditi cilantro za gojenje na windowsill – video