Kupili so poletno rezidenco, kjer so jagode zasedle polovico mesta. Sedaj je še nekaj grmovnic, ki nimajo veliko sadja. Želimo posodobiti sajenje spomladi. Povej mi, kako naj spomladi posadimo jagode?

Za dobro pridelavo jagod je pomembno, da se kompetentno obrne na vprašanje sajenja. Rastlinske jagode so najboljše spomladi (marca), ko je zemlja nasičena z vlago po zimskih padavinah. Ko jesenski sajenje pogosto spreminja vremenske razmere. Po poletni suši in pomanjkanju dežja jeseni jagode, zasajene na suhih zemljiščih, preprosto nima možnosti preživeti.

Kako saditi jagode spomladi? Najprej je potrebno, da se na vrtu vrti s plodno zemljo.

Izbira in priprava ležišč za sajenje

Jagode dobro rastejo in plodno plodijo v sončnim ležiščih na jugozahodni strani mesta. Primerno in območje z majhnim nagibom. Najboljši predhodniki sladkih jagod so stročnice, česen, čebula, pa tudi korenovke.

Rastline jagode, kjer je rasla prej, je mogoče le po 3 letih.

Napravite luknje in jih mleto (na 1 vedro) pomešajte s kompostom in gnojem (po eno bučko), dodajte 1 kozarec pepela. Iz tega substrata, da se oblikujejo v luknjah, ki bodo posajene jagode.

Izbira in priprava sadik jagod

sadike jagod

Za sajenje jagod izberite dobro razvite sadike. Pustite na vsakem od 4 listov, ostalo odrežite. Obrezani so tudi koreni daljši od 10 cm.

Ura pred zasaditvijo je priporočljivo, da se sadik namakate v raztopini stimulansa rasti ali pa ga enostavno dobro zalepite. Pred sajenjem v tleh je vsako sadik mogoče zviti v gline, da preprečimo sušenje iz koreninskega sistema in izboljšanje preživetja.

Načini za gojenje jagod

Če želite izbrati način za jagode, morate upoštevati možnost nenehne nege. Izkušeni vrtnarji so sadili jagode na naslednje načine:

  1. Preproga. Najlažji način za rastlino, v katerem se brstoči jagode ne prekinja in se kasneje pomnoži v poljubnem vrstnem redu. Primerno za tiste, ki nimajo možnosti, da pogosto obiščejo primestno območje. Takšna gosta nasadi ne potrebujejo stalne skrbi: vlaga traja dlje, padli listi ustvarjajo naravno mulčo, plevel pa ne raste tako nasilno. Edina pomanjkljivost te metode je, da sčasoma postanejo jagode majhne.sajenje preprog jagod
  2. Ločeni grmičevje. Sadike so zasajene v luknjah eno za drugo, opazovanje razdalje 50 cm. Laski se redno odstranjujejo in preprečujejo prepletanje grmovja. Metoda zahteva stalno nego, vendar so jagode velike in jagode so manj pogosto bolne.saditev jagod v ločenih grmovnicah
  3. V vrstah. Za sajenje so narejene postelje z mehurjem 40 cm. Jagode so postavljene na ležišča na razdalji 15 cm drug od drugega. Metoda je prav tako precej težavna, vendar lahko jagode v vrstah rastejo do 5 let brez transplantacije.saditev jagod v vrstah
  4. Gnezdo. Od sadik oblikujejo podobo kot šesterokotnik: ena luknja v sredini, ostalo – okoli nje (10 cm narazen). Gnezdi so razporejeni v vrsti, opazovanje med njimi 30 cm, širina vrstic med njima je 40 cm, kot pri pristanek v vrsticah. Metoda bo zagotovila obilno žetev, vendar draga, saj zahteva veliko sadilnega materiala.saditev jagod v gnezdih

Kako spomladi posaditi jagode – video