Zelo ljubimo lubenice, zato na trgu pogosto kupujemo prvo sadje. Toda lansko poletje se je nakup končal z resnimi zastrupitvami. Povej mi, kako določiti nitrate v lubenici, da se letos zaščitite pred ponovitvijo situacije?

Lubenica je ena izmed najbolj priljubljenih dobrot, odraslih in otrok. Striped velikan jagodičja ni samo okusno, ampak tudi zelo koristno za telo. Lubenica ni zaman priporočena za uporabo pri dieti, ker njegova uporaba prispeva k čiščenju ledvic in tudi odpravlja toksine.

Vendar pa se z začetkom sezone zelenjave in jagodičja potrošniki soočajo z nevarnostjo pridobivanja proizvodov slabe kakovosti. Dejstvo je, da se za pridelavo prejšnjega pridelka proizvajalcem skoraj vse kulture hranijo nitrati. Zaradi velikih dobičkov je pogosto presežena dovoljena količina nitratov. Lubenica, ki jo “polnijo”, postane nevarna za zdravje in povzroča zastrupitev s hrano. Zato je tako pomembno, da ne kupujemo prvih plodov in jagod, zlasti za otroke.

nitratometer

Kako določiti povečano količino nitratov v lubenici, da zaščitite svojo družino pred neželenimi posledicami? Najbolj natančna bo uporaba laboratorijskih metod ali posebne naprave – merilnik nitratov, vendar to ni doma sprejemljivo. Najprej morate pri nakupu izbrati pravo jagode in jih natančno preučiti.

Kako izbrati kakovostno lubenica?

znaki nitratov

Za lubenico je treba poslati specializirane rastlinske vrste. V nasprotju s spontanimi trgi imajo prodajalci na voljo dokumente za dovoljenje prodaje in upoštevajo pogoje skladiščenja.

Pri izbiri jagod, morate upoštevati naslednje točke:

  • Plod mora biti cel, brez sledi poškodb na koži;
  • na dotik lubenica z vseh strani – trda, brez mehkega, gnitja, obliža, nekoliko groba, vendar ne gladka;
  • stebel pri zreli lubenici je suh in sam plod zazvoni ob udarcu;
  • zemeljska točka na strani, ki jo je lubenica dotaknila tal, ima celo rumeno barvo.

Related  Gnojila za notranji hibiskus med cvetenjem

Home metode za določanje prisotnosti nitratov

lubenica v vodi

Samo-določanje nitratov v lubenicah se lahko opravi z običajno vodo. Obstajata dve možnosti za preverjanje:

  1. V velikem posodu nalijte vodo in jo potapljajte v celega lubenica. “Drowned” sadje kaže veliko število nitratov, in plavajoče se lahko porabi brez strahu.
  2. Izrežite rezino mesa lubenic in ga postavite v pol litrov vode. Tekočina naj rahlo postane roza ali oblak. Nasičena roza, rdeča ali vijolična barva vode potrjuje prisotnost nitratov.

Večina nitratov nabira kožo lubenice, zato jo je treba razrezati na rožnato celulozo.

nitratna lubenica

Včasih lahko preverite varnost jagodičja z očmi. V lubenici, ki se hranijo z nitrati, v predelu vidimo veno rumene barve namesto bele, sama pa ima nenaravno rdečo barvo. Poleg tega je koža lubenice popolnoma gladka in sijoča. Za nakup takšne lubenice, še bolj pa ga ne morete uporabiti.

Preverjanje lubenice na nitratih – video