Jesensko delo na vrtu z malinami v septembru

Jeseni so kupili dacho. V dediščini prejšnjih lastnikov dobimo dobro malino, vendar nimam izkušenj pri skrbi za maline. Povejte mi, kakšna jesen dela na vrtu, da bi septembra preživela z malinami, da jo pripravite za zimo?

S prihodom jeseni se delo na vrtu ne konča. Septembra je čas, da pozorno opazimo maline, da pripravimo grmovje za zimski počitek. Za to sladko jagodičja za naslednjo sezono se bo zahvalil običajni žetvi.

malina

Rezanje maline

Jesenska dela v malinah se začnejo z obrezovanjem zgodnjih jagod, pozne sorte malin pa so bolje za oktober. Za trim samo šel v korist rastlin in ni povzročil zmanjšanja pridelkov v naslednji sezoni, pri svoji obnašanju upoštevajo naslednja priporočila:

 • popolnoma odstraniti mlade in tanke mlade poganjke lanskega leta ter suhe, tanke in obolele rastline, medtem ko jih gori z namenom preprečevanja bolezni;
 • Na eni gredi ne puščajo več kot 10 močnih mladih poganjkov, če so previsoke – skrajšajo;
 • v čebeljih sortah maline skrajšajo tudi stranske stebla do 50 cm;
 • Vedno pustite listje za prezimovanje;
 • razredčiti celotno malino, pri čemer je med grmičevjem razdalja 60 cm (bolje je kopati mlado rast okoli grmovja).

jesensko obrezovanje maline

Gojenje tal

Jasno je, da je zemlja v malinah še posebej potrebna pozornost.

Mulčo, ki je služila (zlasti slamico), je treba zbrati in po možnosti goriti, tako da se majhni škodljivci, kot so miši, ne razdvajajo v teh plasteh.

Nadaljnje mesto z malino za kopanje. Globina gojenja zemlje v vrstah ne sme presegati 10 cm, med njimi pa 20 cm, sicer obstaja nevarnost poškodovanja koreninskega sistema grmov.

Jesensko krmljenje maline

gnojilo iz malin

Hkrati z kopanjem so maline oplojene, da izbirajo med:

 1. Leglo ptic. Najbolj primerno gnojilo za maline je piščančji gnoj, ga lahko dodamo malini takoj po žetvi.
 2. Gnoj – ob vstopu na 1 m2 Ploskev se uporablja do 6 kg. Če je kot gnojilo za svež gnoj, potem ko se kopiči, se bo zmešal s tlemi in še vedno ne bo slabo služil za ogrevanje koreninskega sistema malin pozimi.
 3. Pripravljen kompost listov, ki so ostali po pletenju plevelov in legla.
 4. Šota. Prednost šote je njena sposobnost izboljšanja strukture tal, ki pozitivno vpliva na količino pridelanega pridelka.
 5. Ciderati. Seje v začetku poletja na prehodu med malinskim modrom ali gorčico jeseni so izkopane in do pomladi bodo dobro hranili v tleh.
 6. Organska gnojila – ne več kot enkrat na dva do tri leta.
 7. Mineralna gnojila. Izdelane so bodisi sočasno z organskimi gnojili, bodisi izmenično po enem letu.

Kar se tiče dušikovih gnojil, se bodo namesto počitka, ko jih bodo uvedle jeseni, še naprej rasle maline, kar bo povzročilo smrt grmovja pozimi. Zato je ta vrsta gnojila bolje, da krmi rastline spomladi.

Zaščita pred snegom in zmrzaljo

Podloga za maline za zimo

V zimskem času grmičevje maline ne vpliva s snegom in zmrzovanjem, jih je treba upogniti. Za to so preostale poganjke, vezane v svežnjah, dobro zaviti na tla (centimetre do 30-40) in jo popraviti z žico, ki je zložena v obliki podloge.

Najpogostejše napake na tej stopnji dela so, ko so stebla le vezana v snopke in ostanejo stoječe ali rahlo upognjene na tla.

V obeh primerih bo to povzročilo zamrznitev grmovja s snegom.

Kako skrbeti za maline v jeseni, pazi na video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector