Moj prijatelj raste cvetove za prodajo. Zelo sem pohvalil indijske krizanteme in tudi jaz sem želel zase zasaditi vsaj eno grmovje. Povej mi, kaj naj iščem, ko raste indijske krizanteme?

Chrysanthemum Indijski je rastlina z velikimi cvetovi, ki se najpogosteje goji na zaprtem tleh na rezini. Le zgodnje sorte indijske krizantme rastejo dobro na cvetni postelji. Na primer, raznolikost cvetov krizantemskih gazel v avgustu, ima velik, beli cvet terbera do premera 17 cm, višina stebla pa doseže 90 cm.

krizantemska gazela

Za rast indijske krizanteme v zaprtem prostoru mora ustvariti ugodne pogoje za pridobitev selektivnega pridelka cvetov. Posebno pozornost je treba posvetiti temperaturnemu režimu in razsvetljavi, zalivanju in ustvarjanju potrebne stopnje vlažnosti, pravilni izbiri sestave tal in pravočasni uporabi gnojila ter obrezovanju grmovja.

Temperaturna podpora in primerna osvetlitev

majhno cvetno indijsko krizantemo

Indijska krizantema ne prenaša visoke temperature. Da bi cvetel čim dlje, je treba temperaturo vzdrževati na 10-15 stopinj Celzija. Poleti je treba lonec postaviti v temno mesto, ki je dobro prezračeno, pozimi pa hraniti krizantem pri 5 stopinjah toplote.

Ker cvet slabo reagira na direktno sončno svetlobo, mu bo udobno “življenje” prineslo vzhodno ali zahodno okno.

Ampak pomanjkanje razsvetljave ne bo koristilo krizantemu – to ne bo cvetelo, tako da severni del hiše ni primeren za vzdrževanje rastlin.

Periodičnost zalivanja in potrebne vlažnosti

Chrysanthemum je zelo navdušena z vodo, zato jo je treba zaliti enkrat na tri dni, ko se zgornji sloj zemlje izsuši. Če preskočite naslednjo zalivanje, se neuporabljeni brsti, kot tudi odprto cvetje, začnejo vrejo. Obenem je pomembno, da se rastlina ne pogreza tako, da se ne gnije. Za namakanje je bolje uporabiti mehko deževnico, in če to ni mogoče, se nekaj dni zadrži za vodo iz pipe.

Da bi ohranili visoko raven vlažnosti, je potrebna krizantema, ki jo občasno pršimo s prečiščeno vodo. Za iste namene je postavljen niz vsebnikov vode.

Pršenje krizanteme je najbolje narediti zjutraj in do jeseni je treba ustaviti.

Zahteve za tla in priporočila za gnojila

oranžna krizantema

Indijska krizantema zahteva neobdelano hranilno zemljo z nevtralno kislostjo. V vrtnem tleh (4 delov) za sajenje cvetov je priporočljivo dodati žito (4 dele), humus (1 del) in pesek (1 del).

Za pravilen razvoj in bujne cvetoče indijske krizanteme dvakrat na mesec hranijo:

  • v obdobju rasti listne mase – dušikovih gnojil;
  • v obdobju potapljanja – z dodatnimi gnojili, vključno s fosforjem in kalijem.

Obrezovanje krizantem

roza krizantema

Prvo obrezovanje se naredi za oblikovanje čudovitega grmovja – krizantem je dvignjen ali trikrat (zgornji del posnetka je odrezan). To spodbuja rast bočnih poganjkov. Treba je opozoriti, da se zadnje ščepec izvede dva tedna preden začne rastlina cveteti.

Naslednje obrezovanje grmovnice naredimo, preden damo krizantem v temno, hladno in suho sobo za zimsko skladiščenje. Če želite to narediti, odrezajte vse poganjke, pri čemer pustite 10 cm.

Kot njegovi drugi sorodniki se indijska krizantema reproducira z metodami sejanja (letne rastline), pa tudi s potaknjenci ali cepitvami (trajnice).

Video o tem, kako rastejo velike križance