Letos sem tvegal saditi gladioli na dachau, čeprav imam raje trajnice cvetja, ki preživijo zimo v gredici. Vse čebulice so se uspešno ukvarjale, kljub pomanjkanju takšnih izkušenj. Povej mi, v kakšnem skrbi so potrebni gladioli, da jih cvetijo?

gladiolus na posteljiGladioli rastoče ni težko. Seveda, boste morali zbrati z malo sajenja in nabiranje žarnic za zimo, vendar na splošno so precej mirno cvetje, ki ne zahtevajo posebnih zahtev. Za gladiolje dobro rastejo in cvetijo cvetove, je treba izvajati praktično enake ukrepe kot pri razmnoževanju drugih cvetov, z rahimi razlikami pri prezimovanju čebulic.

Osnova skrbi za gladiole so:

  • pravilna izbira pristanišča;
  • prilagojen način napajanja;
  • občasno zgornjo oblačilo.

Kje je bolje saditi gladiole?

gladiolus na postelji

Gladiolus ljubi svetlobo in vročino, tako da lahko vzgajate žarnice, ki jih morate izbrati dobro osvetljeno območje, ki ni senčeno ali pihano.

Pri zasaditvi v senci se rastline slabo razvijajo, cvetenje pa pride kasneje ali je odsotno v celoti.

Upoštevati je treba tudi, da cvet ne dopušča bližine podtalnice, zato je treba ležišča postaviti na ravno ali nagnjeno terenu, da se voda lahko odteče.

Na enem mestu se gladiolus lahko goji ne več kot dve leti. Če je zasaditev velikih stebelnikov najbolje posajeno ločeno od majhnih, jih ne tlačijo.

Kako voda?

zalivanje gladioli

V vročih poletnih dneh, med cvetenjem, morate cvetje dvakrat na teden vodo, tako da se pedunci ne vrejo in se lahko odpirajo vsi brsti na njih. V preostalem času je enojni zaliv (enkrat na 7 dni) dovolj, a bogat. Pomembno je, da voda ne pustite na listih.

Vsakih 10 dni nežno popustite tla okoli čebulic, sicer v obliki skorja ne bo dovoljevala, da bi korenine dihale. Tako, da se dežela ne izsuši tako hitro, lahko prekriža rastline s humusom.

Kdaj gnojiti gladiole?

gnojenje gladiolov

Poleti je treba cvetje hraniti najmanj trikrat:

  1. Ko iz žarnic rastejo trije listi, uporabite dušična gnojila (25 g sečnine na 1 m2 saditve).
  2. V fazi videza 6 listov dodamo preparate kalijevega fosfata (15 g superfosfata in 10 g kalijevega sulfata in amonijevega sulfata).
  3. Po nastanku penaste mase izključite dušikove sestavine z dodatkom 15 g kalijevega klorida in 30 g superfosfata.

Da bi pospešili cvetenje, lahko na listi razpršite gladiolus z raztopino bakrovega sulfata (na liter vode 0,2 g zdravila).

Priprava žarnic za prezimovanje

izkopali žarnice

Sredi septembra, ko so čebulne lestvice oblikovane na žarnicah, jih je treba izkopati. Listi, pedunci in korenine, ki jih razrežemo s prunerjem, in potopite žarnice v raztopino Fundazola za pol ure. Nato sperite mimo šibko raztopino kalijevega permanganata in sušite 2 tedna.

V zimskem času shranjujte žarnice gladiola v kartonskih škatlah ali vrečah s tkivom na hladnem (klet).

Video o gojenju gladioli: sajenje in oskrba