Trudim se, da gojim svoj vrt samo z organskimi. Letos sem se odločil, da poskusim z zelenjavnim prelivom iz plevela. Povejte mi, za katere rastline uporabljate koprive in gume za regrat in ali je primerna za paradižnike?

Do sedaj obstaja veliko možnosti gnojil. Vendar pa mnogi vrtnarji raje uporabljajo ljudske metode, z uporabo naravne kemije namesto kemije. To velja ne le za odpadne proizvode ptic in živali, temveč tudi za rastlinske infuzije, kot so gnojila iz koprive in regratov. Prvič, ta metoda močno prihrani proračun, in drugič, plevel vsebuje veliko hranil, ki jih dobro absorbirajo obdelane rastline.

Koristi koprive in gnojila za gobico

koprive in regrat

Osnova hranljive infuzije je koprive. Vključuje tako uporabne elemente kot kalij, magnezij, kalcij, dušik in druge. Vzemi v tla, jih obogatijo in skozi koreninski sistem absorbirajo rastline. Posledično se “prednosti” okrepi pred različnimi boleznimi in spodbuja aktivna rast obeh rastlinskih pridelkov in njihovih plodov.

Predelava z gnojilom na osnovi koprive jagodičastih grmov izboljša njihov okus, zaradi česar je sadje bolj sladko. Ta infuzija odvrne škodljive žuželke.

Gnojilo iz koprive in regratov je primeren za skoraj vse rastline, še posebej pa se paradižnik dobro odziva na to. Pri kompleksni uporabi skupaj z mineralnimi dodatki paradižnikovi grmiči hitro zbirajo zeleno maso in plodno obrodijo sadje. Poleg tega se priporoča uporaba infuzije za oblačila:

  • belo zelje;
  • poper;
  • kumare;
  • jagode;
  • Bolgarski poper;
  • cvetje.

Ne uporabljajte infuzije koprive za stročnice, česen in čebulo, ker zavira njihovo rast.

Priprava gnojila

infuzija

Za pripravo gnojila, spomladi, zelena masa koprive in regrata so odtrgali, preden se seme začne na njih. Peč (1 kg) je treba rahlo posušiti, sesekljati in položiti v plastično vedro. Vrh z vodo (boljši dež), malo brez dopolnjevanja. Masa se peni in lahko preliva. Uporabite lahko čisto vodo, lahko pa ji dodate še eno čajno žličko smetane.

Rastlinski infuzijski odmerek pri neposredni sončni svetlobi 5-7 dni, ki ga dnevno mešate. Za pospešitev fermentacije dodajte Baikal ali konvencionalni kvas.

Za odstranitev neprijetnega vonja, ki izvira med fermentacijo, dodajte kameno moko ali valerijsko zelišče.

Uporaba gnojila

zalivanje paradižnika

Ko gnojilo preneha s peno, ga razredčimo z vodo 1:10. Voda rastline pod korenino ne pogosteje kot enkrat na dva tedna. Za izboljšanje sestave v pripravljeni infuziji je priporočljivo dodati lesni pepel.

Kako narediti gnojilo na osnovi koprive – video