Letos so se paradižniki šibko povečali. Prijatelj je svetoval, naj prinesejo fosfor. Povejte mi, katere vrste fosfornih gnojil (njihovo ime) je bolje uporabiti za paradižnike?

Fosfatna gnojila igrajo ključno vlogo pri razvoju rastlin, vključno s paradižniki. Dajo energijo, potrebno za presnovne procese. Kot rezultat, paradižniki rastejo bolje, tvorijo močan koreninski sistem, zeleno maso, tvorijo kakovostna semena in tudi dobro sadijo.

Značilnost fosforja je, da rastline vzamejo iz tal samo potrebno količino gnojila. Prekoračitev odmerka po aplikaciji ne bo usodna, vendar pomanjkanje fosforja bo zaustavilo vse razvojne procese.

Znaki pomanjkanja fosforja

pomanjkanje fosforja

Znaki dejstva, da paradižnik nima dovolj fosforja, so:

 • barva listov v vijolični barvi;
 • spreminjanje oblike listov z njihovim nadaljnjim padcem;
 • videz pene temne barve na spodnjih listih grma;
 • zatiranje rastlinskih pridelkov, zaradi česar so grmiže nizke;
 • Šibki korenski sistem slabo zadržuje rastline v tleh.

Pravila za vnos fosfornih gnojil

Pri uporabi fosfornih gnojil se upoštevajo naslednja pravila:

 1. Gnojila v granulirani obliki so uvedena v neposredni bližini korenin. Razširite jih na postelje od zgoraj ne more biti, ker se v zgornjih plasteh zemlje fosfor ne raztopi. Bolje je, da se pod kopanjem vrta ali v obliki tekoče infuzije med namakanjem.
 2. Največji učinek bo jesenska uporaba fosforja: v zimskem času bo prišlo do popolne asimilacije.
 3. S stalno uporabo fosfatnih gnojil se bo rezultat pojavil v tretjem letu.
 4. Pri uporabi fosforja na kislih prstih morajo biti najprej apno. Če želite to narediti 1 mesec pred nanosom fosforjevih gnojil, apno (500 g na 1 m2) ali pepel (200 g na 1 m2) se razprostira na postelji.

Vrste fosfatnih gnojil za paradižnike, njihova uporaba

Glede na sestavo fosforjevih gnojil je mogoče razdeliti na tri vrste: mineralna, kompleksna in organska.

Pri rasti paradižnika se uporabljajo naslednja fosforna gnojila:

 1. Superfosfat. Pri saditvi paradižnikovih sadik naredite s hitrostjo 1 luknjo 20 g zdravila. Ali pa prelivajte tekočino na začetku cvetenja z raztopino, ki vsebuje 100 g superfosfata in 10 litrov vode. En pol litra rešitve je dovolj za eno grmovje. Preberite: uporaba gnojil superfosfata na vrtu!superfosfat
 2. Diamofos. Vsebuje do 52% fosforja in do 23% dušika. Uporablja se enkrat ali v luknji pri sajenju sadik ali v obliki tekoče raztopine med cvetenjem.diamofos
 3. Kalijev monofosfat. Vsebuje 50% fosforja in 34% kalija. Za sezono sta dve dodatni prelivi. Uporablja se za listnate prelive (15 g na 1 m2).kalijev monofosfat
 4. Nitrofosca. Raztopina 1 čajnice. pripravka na 1 liter vode vode sadike dva tedna po sajenju.nitrofosfat
 5. Kostni obrok. Vsebuje do 35% fosforja. Pri saditvi vzemite paradižnik (2 žlici na vdolbino).kostna moka

Kot organski fosfor gnojilo vrtnarji uporabljajo kompost, pripravljen z dodatkom nekaterih rastlin, ki vsebujejo fosfor (pelina, perja travo).

Fosforna gnojila: uporaba za gojene rastline – video