neobična nejestiva gljivaPonekad neobičan oblik gljiva ne nagađa, ali izravno sugerira da je sakupljanje njima barem beznačajno ili čak opasno za zdravlje. Čudni, premda lijepi, oblici ili odvratni miris gljiva – danas ćemo govoriti o neobičnim gljivama koje su nejestive i čak otrovne. Koji su oni i gdje su pronađeni, koji od njih su jednostavno neuljudni i tko je lako otrovan? Predlažemo razraditi i istražiti najbizarnije vrste gljiva koje ne predstavljaju nutritivnu vrijednost.

Zollingerova mnogobrojna klaunerija

zolinger clavaria gljivaU crnogoričnim šumama Europe i Azije, uglavnom pod hrastovima ili u mahovini raste lijepu gljivu klavariya Zollinger ili clavaria zollingeri. Ona se sastaje iu našoj regiji, posebice u Primorju, u blizini Vladivostoka, gljiva berače nisu jednom vidio klavariyu u ranu jesen. To prosjed kratki krak (8 mm), koji je uglavnom nije vidljiv, a u gornjem dijelu, odmah počinje granu, umjesto da formiraju visoko debeo kapu grane. Ona dobiva sličnosti grm, čija visina može doći do 15 cm, sa cjevastim granama i sami imaju formiranje strana. Ako se razbiti (i čine ga vrlo lako, jer je struktura tijelo gljiva je krhak), vidljivo smećkaste pulpa, izdao je slab, ali neugodan miris rotkvica, za koje je gljivica spada u nejestive vrste.

Klavariya Zollinger u nekim zemljama smatra se da je jedan od rijetkih gljiva, te u Chelyabinsk regiji općenito navedene kao ugrožene zbog masivne krčenje šuma, koji su prirodna staništa.

Što se tiče bojanja gustih gljiva, to može biti vrlo raznolik, dajući prednost svijetlim bojama:

  • snijeg-bijele;snijeg-bijela klavaria
  • vrhnje;vrhnja klavarija
  • lila;lilac klavarija
  • narančasta;klavijanska naranča
  • ružičasta;ružičasti klavatar
  • ljubičasta.grimizno ljubičasto

Za izvorni oblik i boju gljiva često se naziva koralj.

Archerova zastrašujuća nereda

claret archera gljiveU mladoj dobi klatrus Archer poput izgubljenog netko među livadama i mješovitim šumama bijelog jajeta, promjera do 6 cm. Kada je gljiva „odrastanja”, vrh jajeta je slomljen, a tu, kao u strašnom priči, izaći crvene ticala (retseptakuly). Najprije su spojeni, ali onda se otvaraju poput cvijeta ili zvijezde. Unutra na ticala rijetkih tamnih mrlja, a oni su sluzave i miris loše, što je, međutim, vrlo slično kao male insekte. Gljiva nema noge, zamjenjuje ga niži cijeli dio jaja. Za neugodnu arome i neugledno krhko meso, gljiva se smatra nejestivim.

Neobičan oblik Archerovog čaršija mu je dao druga imena, osobito gljiva-sipa, Archerov cvjetni rep, Archerova rešetka. U znanstvenoj literaturi još uvijek se može naći pod imenom Archerov anturus.

Pukotina gljiva nereda crvena

curenje crvene crvene bojeMnogo rjeđe u južnom bendu, gdje je klima topla i blaga, pronađena je druga vrsta clathrus – crvena gljiva. Solarna rasvjeta ne igra posebnu ulogu za njega, štoviše, najčešće se nalazi u debeloj sjeni listopadnih šikara. Ali bez toplote, clathrus ne može to učiniti – micelij gljiva neopozivo propada ako temperatura padne ispod 5 stupnjeva Celzijusa.

Related  Samostalna opeka za izgradnju kuće

Mlade gljive slične su Archerovom Clutcheru i također imaju oblik jajašca obojenu u sivo-bijelu boju. Kako se jaje sazrijeva, jaje postaju crvene, a zatim se mrežica škripu, a latice s malim poreima postaju vidljive. S vremenom, pore proširiti, stvarajući veliku rupu-stanice u rešetke, zbog koje je gljivica također naziva vještičino srce. Na rubu takvih stanica je rupičasti remen. Umjesto nogu klatrusa, kao i obično, ostaci jajeta. Zbuniti gljiva s drugima jednostavno nemoguće: ne samo da ima neobičan oblik i svijetlo crvene boje, tako i izlučivati ​​odvratan miris trulog mesa, uz zvučni ga čak i na udaljenosti od 15 m, međutim, „okus” privlači muhe i. drugih malih insekata, koji šire nesuglasice širom šume.

Crvena crvena nije samo neobična nejestiva, već i otrovna gljiva.

Šarene boje u tragovima

gljive tramvaji višebojniMeđu Trutovikima postoji jedna vrlo neobična gljivica, odnosno gljiva s neobičnim bojama – višestruki tragovi. Izvana je sasvim obična i dobro poznata svim tinderu s voćnim tijelom u obliku obožavatelja koja raste na drveću. tramet smeđaMeđutim, tanke, svilenkaste i sjajne kape potpuno su prekrivene kružnim girusima, od kojih je svaka obojana u svojoj boji. Samo jezgra poklopca ostaje bez boje – najčešće je zelenkasta, ali najstrašnija traka, na rubu, uvijek je lakša od ostalih.

Dok zadržava oblik i uzorak, višestruki tramvaj može promijeniti boju, igrajući se s drugačijom shemom boja.

tramet crvenaTijelo kože mirisima prilično lijepo, ali ima gustu strukturu i ne predstavlja nutritivnu vrijednost. Ali u narodnoj medicini ova truba je vrlo poznata i široko se koristi za liječenje raka, osobito u Japanu i Kini.mornarica plavokosa

Za prelijevajući boja tramet se također zove purica ili kurva rep, kao i motley. U znanstvenoj literaturi, imena coriolusa su višestruko ili višebojna.

vapno tramvajDetaljan pogled na varijacije u rasponu boja trameta može se vidjeti na slici ispod.

Related  Instaliramo staklenik na krov ili potkrovlje kuće

Neon Mysten

gljive mizen chlorophosU dalekih tropskih šuma u Australiji, Aziji, Japanu i drugim zemljama sa toplom i vlažnom klimom, stabla na stanja u kišnoj sezoni, meke zeleno svjetlo za privući pažnju malim gljive mitseny triklorfon.

vrsta mitzvah danju i noćuTanke isprepletene šešire ljepljivom bujnom noću ispuštaju neonski sjaj i preplašuju turiste, stvarajući zapanjujući i fantastičan učinak. Najsvjetlija svjetlost dolazi od gljiva na visokoj temperaturi (najmanje 27 stupnjeva Celzija) i traje do tri dana. Podaci o iskorjenjivosti gljivica do sada nisu, ali jedva je moguće jesti.

U ostatku vremena, na dnevnom svjetlu, bioluminiscentni mitzvah izgleda sasvim običan i neprivlačan: običan siva kapa na tankom prozirnom pediku.

Noćna mora zbog Peke

mink gidnellum peckTo je stvarno jedna može koristiti za krajolik horor filmova, tako da je gljiva hydnellum Peck. Zbog svog izgleda, to je poznatiji kao ezhovik vraga, đavolje zuba ili krvarenja gljiva. Kratka gusta stabljika visine ne više od 3 cm glatko u šešir, koji je glavni „ukras”: promjer 10 cm, u mladom i gljiva je bijele boje baršunast, potamni s godinama sve do smeđe. Na cijeloj površini šešira nalaze se pore, iz kojih prolazi tekuća tekućina i kaplje na njemu. Cork pulpa gorak, ali ispušta ugodan miris, koji podsjeća na jagode.

Gljiva od krvi uzima glavnu hranu s tla, ali voli jesti i insekte koji lete na arome nektara i drže se u njemu.

Još jedna sjajna gljiva – plava

plava gljivaU Indiji i na Novom Zelandu raste nejestiv, ali vrlo lijepe plave gljive. Njihove krhke kape u obliku stošca i tanak visokim nogama obojeni u nebo-nebo-plava boja, te je odgovoran za ovakvu vrstu pigmenta, azulena, što je tipično za bentoske stanovnika morskih. Plava gljiva raste na miru, među mahovinom i paprati, stoji lijepo na zelenoj pozadini.

Related  To je sreća – bijele gljive u zemlji!

Rijetki kolač đavolske cigare

vražje cigareZnanstveno ime ove gljive (Chorioactis geaster) je teško izgovoriti, tako da ga svi zovu đavolska cigara zbog svoje osebujne forme. Mlada gljiva je uzdužno izdužena, gotovo ravna, s prečvrstom površinom, obojana smeđom i zaista slična cigaru. Kad se gljiva u potpunosti sazrijeva, otvara se glasnim sranjem, raspršenim sporama poput pepela. U ovom obliku već postaje zvijezda s 4-7 zraka.

Za susret đavolske cigare moguće je samo u Teksasu i na nekim mjestima u Japanu.

Štitnjače štitnjače

gljive scutellini štitnjačeNa propadanju drva male obitelji rastu štitellini štitnjače – nejestive gljive. Narančasti crveni kovani konope koji nisu veći od kovanica promjera oko rubova ukrašeni su dugačkim čekinjama. Tijelo gljiva je krhka, voštana struktura.

Zaključno, želim reći da je ovaj popis neobičnih gljivica, nejestivih i otrovnih, daleko od potpune. Čudni primjerci mogu se naći na području naše zemlje iu drugim klimatskim zonama, čija klima ostavlja trag na njihovu izgledu i osobitosti rasta. Samo zapamtite da ne možete dirati sve lijepo sa svojim rukama i sigurno ne biste trebali staviti u košaricu. Bolje je biti siguran, diviti se takvim gljivama i proći.

Video o nejestivim neobičnim gljivama