Tri kitova na kojima se temelje pravilno vođenje ekoloških vrtnih radova su tri “ne”. Pozvani su i kao pravila lijenih farmera kamiona, jer ovako zvuče: “Nemojte kopati, ne voditi, ne koriti”.

Sadnja krumpira na travi

Zašto je bolje ne iskopati tlo prilikom slijetanja?

U tlu ima mase mikroorganizama, insekata, koje ga oplode, čine ga plodnim. Ako iskopate zemlju nekoliko puta u sezoni, sve žive stvari izgube svoje uobičajeno stanište, zbog čega umiru. Tlo plodne postaje neplodno.

Zamrznuto tlo

Što je štetnije voditi zemlju s rješenjima kemikalija. Ne samo da je sve život ubijen u njemu, biljke koje vrtlari pokušavaju rasti, često donose slabe izbojke.

I ovdje su pretekli još jedan napad – štetnici koji sada mogu neobavezno posaditi na vrtne usjeve.

Štetnici uništavaju krumpire

Najjednostavniji način za pokretanje ekološki prihvatljivog pokusa jest uzgoj usjeva bez kopanja krumpirom. Ovo će biti priča u ovom priručniku.

Ekološko sadnja krumpira

Priprema sjemena krumpira za klijanje

Ova faza rada za vrtlar je gotovo najvažnija. Ribe od krumpira mogu se posaditi na ne iskopanu zemlju isključivo s klice od 3-4 cm.

Priprema krumpira za sadnju

Ako se drugačije ponašate i koristite sjeme za sjetvu s blago kuglastim očima ili bez ikakvih klica, krumpir će jednostavno trunuti. U gomolji, program rasta već uključuje program rasta.

Klice na gomolji krumpira

Da biste probudili sjeme krumpira, najprije ih prati, bez oštećenja očiju, ako se neki već pojavio. Zatim se čvorovi stavljaju u dovoljno vruću vodu, oko 45 stupnjeva, i ostave u njoj dok se poslije ne hladi.

Prije klijanja, krumpir je ispran

U hladnoj vodi dodajte mangan tako da tekućina postane ružičasta i ostavite krumpir još 10-15 minuta. To je učinjeno u borbi protiv mikroba, koji su se možda smjestili na gomolje tijekom skladištenja.

Izgled malih klica na gomolji

Zatim se gomolji izvadite, operete, prigušite krpom i stavite na zelenilo na hladnom, ali dobro osvijetljenom mjestu. Kada na materijalu sjemena “oči” proklyutsya, trebali biste nastaviti na sljedeću fazu – proklijavanje klice.

Related  To je sreća – bijele gljive u zemlji!

Priprema krumpira za klijanje

Važno je zapamtiti: zeleni krumpir nije dotaknut insekata, pa čak ni medvjeda.

Germinacija gomolja prije sadnje

Ova faza rada sa sjemenkama krumpira mora se provoditi u takvim vremenima da se sama sadnja mora provesti upravo na vrijeme za početak hladnog hlađenja.

Cvjetanje trešnje

Vi možete uzgajati gomolje na nekoliko načina.

„Zapakiran u kutiji”

Zeleni krumpir je položen u dva ili tri sloja, prebacujući se u crne i bijele novine. Najbolje je koristiti kartone za tare. Nakon odvijanja materijala sjemena uklanja se na toplom mjestu. Poželjno je da svjetlost ne pada na kutije.

Ponekad se umjesto kartona koriste plastične kutije.

Germinacija gomolja u plastičnim kutijama

„Maechno supstrata”

Krumpir za 8-12 komada postavljen je na plastične vrećice. Najudobnije za tu svrhu priznaju se “majice” s ručkama. U njima se radi oko deset rupa kako bi se osigurao protok svježeg zraka sjemena. Hang pakete na toplo mjesto. Staklenički efekt omogućuje postizanje dobre i brze klijavosti gomolja.

Uzgoj gomolja u plastičnim vrećama

Ako objesite “majice” u svjetlu, trebali biste paziti da sunčeva svjetlost ne pada izravno na gomolje. Također je važno redovito ih rotirati tako da je osvjetljenje ujednačeno.

Klice na krumpiru

Vrlo je pogodno transportirati materijal sjemena na slijetanje u takvim pakiranjima. Ali, trebali biste biti što oprezniji kako ne bi oštetili mlade i krhke krošnje.

Sadnja krumpira “na travi”

Dakle, poljoprivrednik biljke odlučio je ne iskopati tlo prije polaganja sjemena. Dakle, gomolji s klice postavljeni su izravno na travnjak. Po želji možete lagano izrezati tankog gornjeg sloja na mjestima sjemenskog materijala. I neki uzgajivači krumpira čak i posebno treniraju korov i organiziraju ih s “madracem” kako bi na njima uzgojili svoje usjeve.

Sadnja krumpira"матрас" из сорняков

Krumpir je porubljen, između gomolja ostao je 25 cm. Između redaka najoptimalnija udaljenost je oko pola metra.

Related  Instaliramo staklenik na krov ili potkrovlje kuće

Sada morate pokriti sjeme. Za ovu koristite sijeno, razorene novine, suhe lišće i slatke, slame. Možete ih pokriti lutrasilom.

Sakupljanje krumpira s rezanom travom

Krumpir će početi klijati kroz punjenje. Ako mrazovi više nisu završeni do tog vremena, trebate još jednom posipati izbojke.

Prvi izbojci krumpira

Cijelo se ljeto preporučuje da se korovi prikupljeni u drugim grebenima prenose na krevete od krumpira. U prolazu biste trebali uliti stropove sa stola (ne nakon pranja!). Ali ne morate voditi kljove. Zapravo, napravite i gnojivo.

Krumpir raste pod sijenom

Činjenica je da ostaci biljaka, kada je littered, emitiraju vlagu koja je dovoljna za rast krumpira. Od njih se proizvodi kompost, koji služi kao gnojivo. Ali tijekom tog procesa, njegov se volumen smanjuje. Stoga je neophodno redovito dodavanje sijena, trave i slame na krevete kako bi se gomolji krumpira trajno zaštitili.

Krumpir ispod sijena prikupljen bez gubitka

žetva

Tijekom cvatnje potrebno je srušiti cvjetove na biljkama, tako da stvaranje “bobica” ne oslabi grm.

Bobice sjemena krumpira na grmu

Ostavite cvijeće samo na jednom od njih. To će biti kontrolni grm koji će lako utvrditi da je procvat cvjetanja gotov i vrijeme je za početak berbe korijena.

Cvjetni krumpir

Da biste to učinili, vrtlar jednostavno treba podignuti sloj poklopca sa zupčanikom.

Prikupljanje krumpira posađeno na travi

Nakon toga, mladi krumpir će biti na katu, čist, ravnomjeran i apsolutno bez gubitaka, što se često događa kada korijenski usjevi moraju biti iskopani s tla.

Sakupljanje krumpira bez kopanja

Važan je i drugi važan aspekt uzgoja krumpira na ovaj način: žetva se može sakupiti već početkom kolovoza!

Video o tome kako saditi krumpir pod travom