Tiho lov, branje gljiva, gljiva – tako šaljivo pozivaju svoje amatere za hobiste da sakupljaju gljive. Naravno, komunikacija s prirodom, dodirivanje njezinih tajni je sjajna stvar. Ali čak i jedući ove nevjerojatne darove naše majke Zemlja nije posljednja stvar. Nažalost, nije uvijek moguće otići u šumu za gljive.

g

Uzgoj gljiva kod kuće

Ono što danas ne raste u svojim gradovima i entuzijastima u kućama! Pa zašto ne organizirati zakrpu gljiva izravno na vašoj web-lokaciji?

gr6

Činjenica da se uzgajaju gljive, gljive i neke druge kultivirane vrste gljiva već je poznato. Najčešće je potrebna posebna soba s potrebnom temperaturom i ventilacijom, podlogom, micelijem za uzgoj.

gr2

I je li moguće uzgajati šumske gljive na tlu kako bi ih sakupljale na isti način kao u šumi: gurajući travu trave i gledajući pod lišće? Stručnjaci odgovoriti: da, možete!

Kako pripremiti tlo za gljiva krevet?

Ovo je pitanje daleko od praznog hoda. Uostalom, svi pokušaji uzgoja šumskih gljiva u blizini voća ili bobica, kao i u blizini vrtnih sadnica osuđeni su na neuspjeh. Moramo pronaći mjesto koje maksimalno ponavlja prirodno šumsko okruženje. I oni gljive podno drveće ispod kojih oni obično rastu. Ako vrtlar odluči uzgajati helikoptere, trebat će hrast, najbolji je stariji od 30 godina. Iako neki, kažu, pokušali rasti bijele gljive pod breskvama i borovima, pa se čak i hvalili da je to učinio.

gr13

Slijetanje je napravljeno oko prtljažnika, ali ne manje od 1,5 metara od njega. Postupak se izvodi na oblačan dan. Također je potrebno da se mjesto “kreveta gljiva” nalazi u sjeni.

gr10

Ali podloga također mora biti pripremljena. Za sadnju bijelog gljiva potrebno je miješati kantu treseta zemlje, na primjer, kupljenih tlo za sadnica i lončanica s dva funti vlažnog piljevine crnogoričnog drveta i dva kilograma otpalo lišće.

Related  Uzgoj voćaka na tralizama

gr15

Gdje uzeti gljive sadnice gljiva?

Zapravo, najbolje je uzeti živi micelij desno u šumi. Da biste to učinili, potrebno je pažljivo kopati komad zemlje dubine 20 cm, a širinu od 10-15 cm gdje se rastu bijele gljive. No, trebalo bi biti vrlo oprezno donijeti taj kvržicu na mjesto kako ne bi oštetio micelij.

gr8

Možete pripremiti micelij i sebe iz prikupljenih gljiva. Važno je da se početni materijal rezati najkasnije 10 sati do trenutka pripreme otopine, a ne podvrgnuti zamrzavanju i pregrijavanju.

Dobro začinjene gljive su mljevene, dodajte malo brašna i žele, pripremljene od želatine. Ova tekućina, razrijeđena vodom, zalijeva tlo ispod stabla, koje je prethodno oplodilo podlogom od treseta, piljevine i pada lišća.

gr3

Postoji još jedna mogućnost za kupnju “sjemenki gljiva”. Mycelium se jednostavno kupuje u specijaliziranim prodavaonicama.

Sadnja micela bijelih gljiva

Oko hrast obodno u radijusu od 1,5 m su iskopali jamu dubine 20 cm i promjera oko 10 cm. U rupu se mora ostaviti u razmacima od oko 30 cm. 2-3 može napraviti više takvih jama, stavljajući ih u cik-cak način.

gr9

Rjeđe posađeno micelija gljive stabala bez korištenja umjetnog sjenčanje i podloge sa hrastovim piljevina, infuzija hrastove kore i žira za navodnjavanje. Tada se rupe ne iskopaju u krugu, već u proizvoljnom smjeru.

gr18

Na dnu jame iskopana staviti pripremljen i ovlaži podloge zatim se širi ili iskopani micelija (zatim se jamice treba stavljati nešto dublje) ili nose micelija improvizirano rješenje tjesnac podloge ili posute kupili. Gljiva, ako je moguće, kopirajte ga odmah nakon prijenosa iz šume. Širite gljive u kasno ljeto ili početkom jeseni, kada počinju sezona tjeranja voćnih tijela.

gr14

Uzgoj gljiva iz otkupljenog micelija ne pripada se dobu godine. Važno je stvoriti optimalne uvjete za temperaturu i vlažnost, kao i ventilaciju, u prostoriji u kojoj se planira posaditi svinja.

Related  Mozaik s vlastitim rukama na dachi – sasvim izvedivo zadatak!

gljive

gr17

Čuvajte gljive

Što je potrebno kako bi gljive bile dobre? Naravno, redovito zalijevanje, dovoljno topline. Ako su zadovoljeni svi ti uvjeti, prva plodovi će ugoditi gljivarima sljedeće godine, ponekad samo drugi.

gr4

Kada koristite otopinu micelija iz prikupljenih gljiva, žetva nije tako obilna, što je divno za vrtlare koji su kupili gotovi micelij. Još je više uvredljivo da se nakon 4-5 godina može potpuno zaustaviti.

gr12

Korištenje gotovog micelija možete računati na 7-8 godina plodnih gljiva.

micelijum

gr16

Kako bi se dobio gljive ne umanjuju, stručnjaci redovito savjetuju priložiti željeno mjesto Borovichka komada kape, voda nije samo obična kišnica, ali infuzija prezrelog gljiva.

GR5

Naravno, branje gljiva u vrtu vjerojatno neće zamijeniti radost šetnji šumom u potrazi za “antoshki na jednoj nozi”. Ali za ljude starije i vrlo male mrvice takva zamjena ovog gljiva lov je u potpunosti opravdan.

Video o uzgoju bijelih gljiva na mjestu