kaša gomoljnice in korenikeVse notranje rastline, ki po fazi aktivnega razvoja in bogatega cvetenja prihajajo v počitek, potrebujejo posebno, nežno, nego. V tem času cvetovi ustavijo rastne procese in se kopičijo moči, da bodo znova proslavljali njihovo cvetenje naslednje sezone. Če bomo še naprej obilno zalivali in jih gnojili, rastline ne bodo mogle počivati, bodo oslabljene, kar bo vplivalo ne samo na njihov videz, ampak tudi na cvet, ki ga morda ne bo. Ne gre za izjemo in prostorov, ker se znova oblikujejo veliki in lepi pedunci, potrebujejo dihanje.

Zaradi dejstva, da so klase dve vrsti (korenike in gomolji), skrb za njih bistveno odstopa. Nič manj pomembnega je dejstvo, da se obdobje počitka pri njih pojavlja v različnih časih. Ugotovimo, kaj storiti glede vsake vrste.

Kako in kdaj počivajo korenike rizomov?

Callas, v katerem je koreninski sistem oblikovan v obliki debele podlage, cvetijo pozimi, oziroma poleti počivajo.

K rastlinam rastline je kala Etiopska ali bela krila – najbližji sorodnik divjih predstavnikov teh cvetov z belo tančico. Obstajajo tudi “barvne” sorte, pri katerih ima zlom svetla barva.

S prihodom poletja cvetovi prenehajo rastejo, listje pa se začnejo zbledeti. V tem času se namakanje zmanjša, lonec pa se odpelje na prostem – na balkonu ali na letni terasi.

V juliju je treba rastlino presaditi v novo hranilno zemljo in postaviti na dobro osvetljeno mesto, kjer bo znova uspevala in se bo pripravila na naslednje cvetenje.

Če je to vrtna rhizomska kala, jo je treba izkopati z zemljo v mesecu septembru in vse zime hraniti v suhem hladnem prostoru, občasno zalivati ​​tako, da se tla ne izsušijo. Spomladi so jo vrnili na cvetlično posteljo.

Kako organizirati obdobje počitka za gomoljnice?

Po cvetenju gomoljev se njihovi listi tudi izsušijo. Potem jih morate poslati na počitek:

  1. Konec septembra se izkopljejo vrtni gomolji, iztrgajo gomolje in jih stojijo 2-3 tedne v prostoru s temperaturo zraka od 5 do 10 stopinj Celzija, tako da hranila iz listja gredo v koreninski sistem. Potem ostanejo listi odrezani in gomolji se pospravijo do spomladi, po pranju in sušenju. Kalles je treba hraniti s pakiranjem v papirnate vrečke pri temperaturi, ki ne presega 7 stopinj Celzija (na primer v spodnjem predalu hladilnika).
  2. Gomolje notranjih kalas lahko vzamete tudi iz lonca in shranite v hladilniku ali pustite v lonec, vendar jih postavite na hladno mesto. Spomladi se prebijejo gomolji v svežo tla in jih po potrebi ločijo.

Video o času počitka v Calli