raste petunija bez piquingaMnogi uzgajivači u uzgoju petunije često se suočavaju s takvim problemom kao šteta na sadnicama tijekom branja. Mlade grmlje su vrlo krhke i tanka stabljica lako se slomi tijekom presađivanja. Osim toga, tijekom vađenja sadnice iz zajedničkog kontejnera postoji opasnost od slučajnog oštećenja susjednih petunja.

Izbjegavajte žalosne posljedice mogu biti, koristeći metodu sjetve sjemena u “puž”. Njegove prednosti su sljedeće:

  1. U ovom dizajnu, sadnica se može razviti do stalnog mjesta u loncu ili otvorenom tlu, zaobilazeći postupak branja.
  2. Unatoč općem sadnju, korijeni biljaka praktički nisu isprepleteni.
  3. Uklanjanje biljaka je također prilično povoljno, jednostavno odmotavanje “puž”.
  4. “Puž” ne zauzima puno prostora, za razliku od brojnih šalica s razapetih petunija.

Kako napraviti “puž” za uzgoj sadnica?

Za sijanje sjemena, nećete trebati posude, posude, pa čak i torte od treseta. Sve što trebate je duga široka vrpca. Možete koristiti i guste polietilenske vrećice i tanku pjenu, prethodno ih rezajući u trake.

Da bi se osiguralo da sadnice imaju dovoljno prostora i tla za razvoj, širina trake bi trebala biti oko 15 cm.

Hranjivi supstrat treba lagano navlažiti iz prskalice i slojeviti duž cijele trake. Još jednom, posipajte zemlju i čvrsto gurnite traku u valjak. Dobiti dizajn, vrh izgleda kao puž, odakle dolazi ime.

Valjak mora biti fiksiran s elastičnim trakom ili vrpcom tako da se ne pomiče i ne stoji na tanjuri ili u kontejneru. Vrh „puž” sipati drugu podlogu i lagano nabijati ga prstom ili štapom (tako se sjeme ne ležalo duboko). Ako je potrebno, moisturize.

Sjetva sjemena u “puž”

Za uzgoj sadnica petunije pogodno je koristiti granulirano sjeme smješteno u posebnu ljusku. Imaju veću veličinu, što im olakšava slijetanje. U pravilu, takav materijal sjemena je nešto skuplji, a svako sjeme vrijedi u zlato. Koristeći mokru čačkalicu, sjeme treba staviti jedan po jedan na tlo u valjku. No, mnoge vrste petunije prikazane su u obliku jednostavnih sitnih sjemenki. Jednostavno se mogu sijati, a kad izbojci rastu, uklanjaju one najslabije.

Bolje je premazati usjeve rezanjem škarama. Ako se sadnice izvlače, susjedne petunije mogu biti oštećene.

Posijajte sjeme i pospite pod pokrovom: stavite na vrećicu celofana, koja će održavati optimalnu temperaturu i vlagu. Kada je grotlo klice, paket bi trebao biti povremeno lagano otvorena, postupno upoznavanja sadnice na otvorenom, a potom u potpunosti ukloniti. Odrasli, oblikovani sadnice presađuju se na stalno mjesto.

Uzgoj petunije u puž bez uzimanja, video