rumeni listi česnaČesen je rastlina iz družine balončkov. Njegova žarnica tvori do 15 otrok – zob, ki jih lahko pojedo. Česen raste na globini 7 cm – 8 cm.

Kot vsa rastlina rastlin je zahtevna tudi za sestavo zemlje. Črni čebulice bodo v plitkih težkih tleh plitve, konice listov pa bodo rumene. Obstaja še nekaj drugih vzrokov za rumenenje listov česna:

  • pomanjkanje dušika v tleh;
  • fusarioza česna;
  • vremenske razmere;
  • sortne lastnosti rastline.

Če so nasveti listov česna rumeni teden pred žetvijo, morda česen okužijo škodljivci ali pa nima vlage. V tem primeru so rastline na vrtu namakane in obdelane z insekticidi iz grozdja.

Sesanje česna v deviških tleh

Česen se ne razvije dobro v deviških tleh. Rumanje njegovih listov lahko povzroči pomanjkanje dušika v tleh. Pred zasaditvijo česna, na postelji postavite gnilobo za govedo in sprostite tla za prezračevanje.

V brazde se uvajajo tudi biološki preparati. Za sajenje zimskega česna se uporablja pripravek “Phytosparin”, za vzmet – “Baikal”.

Mladi česen potrebuje dušenje gnojil, zato je spomladi pomembno, da v tleh naredimo dušikova gnojila.

Če ste posadili zimski česen, uporabite kompleksna mineralna gnojila z nižjo vsebnostjo dušika. Da bi dobili dober pridelek spomladanskega česna, gnojijo postelje s kravjim humusom ali zeliščno infuzijo, ki vsebuje veliko količino dušika.

Fusarikoza česna

Fusarium – glivična bolezen, ki prizadene ne le liste, ampak tudi korenine česna. Slabi koreninski sistem rastline se začne gniliti in ne more zagotoviti priliva hranil v liste, zato se obarvajo rumeno.

Izvlecite česen iz tal. Če so korenine česna okužene s fusariozo – nujno zdravite vrt z dolgotrajnimi fungicidi.

Listi postanejo rumeni in ko rastlina trpi za belo gnilobo. Na koreninah česna se pojavi beli premaz.

Če je prizadeta bela gliva, se fungicidi ne smejo uporabljati. Vrt vrtajte z vročimi rastlinami (70O podjetjuC) raztopina kalijevega permanganata.

Vremenski pogoji

Če je česen že začel rasti in prišlo je spomladanske zmrzali, lahko listi postanejo rumeni. Poleg tega v zemljo dodajte kalijevo sol in gnoj, da povečate odpornost rastline.

Related  Особенности выращивания и лучшие сорта кинзы

Različne značilnosti česna

Rumenje česnovih listov je sortna značilnost vseh super-zgodnjih in nekaterih zgodnjih sort, kot so:

  • Hermidor;
  • Lubasha;
  • Rokambol.

Barva konic vrhov česna v teh sortah je bogata rumena. Kadar so prizadete zaradi glivičnih bolezni ali škodljivcev, postane umazano rumena.