vrba na zemlji straniciWillow je vrlo lijepa biljka koja se može upotrijebiti za ukrašavanje zemljišta. U dizajnu krajolika, ovo drvo služi za organiziranje živice, kao i za podjelu stranice u zone.

U pogledu amaterskih vrtlara, vrba je ogromno drveće koje raste u blizini vodenih tijela. Međutim, postoji veliki broj podvrsta vrbe:

  • visok;
  • nedovoljne;
  • patuljast;
  • zemlja pokriti.

Svaka podvrsta uključuje više od 80 vrsta vrba. Oni se razlikuju u boji lišća i veličini postrojenja. Kako odabrati razne vrbe za ukrašavanje prigradskom području, trebate odlučiti za koju svrhu će se sadnja stabla. Biljka se može koristiti, na primjer, kao baza za zelenu sjenicu.

Visoka vrba

Visoke vrba predstavljaju visinu od 3 do 5 m. Lišće boja varira od svijetlo zelene do srebra. Vrste visokih vrba razlikuju se od oblika lišća. Na primjer, kruna sibirskog srebrnastog sastava sastoji se od blijedog zelenog lišća. Dužina vrčeva je od 2 do 3,5 m.

Još jedna visoka vrsta vrba – “Hakuro-Neshiki”. Vrtari ga jednostavno nazivaju “japanska vrba”. Ovo stablo je uzgojeno u Japanu krajem XIX. Stoljeća za ukrašavanje vrtova i stvaranje krajolikih skladbi.

Tijekom cvjetanja vrba nalikuje japanskim cvjetovima trešanja. Cvjetanje se događa u ljeto i traje od sredine srpnja do kraja kolovoza. Ovaj stupanj ima jedan značajan nedostatak – niska otpornost na smrzavanje.

Visoke vrste vrba trebaju izdvojiti značajan prostor stranice.

Takva stabla su posađena ne samo za ukrasne svrhe, već i kako bi se riješile stajaće vode. Visoka vrba stabla posadena je na mjestima gdje se najveća količina vlage nakuplja.

Niskotropljeni i patuljasti sorti vrba

U sastavljanju pejzažnih sastava koriste se sorte niske sorte. Takve vrste su grmlje s nekoliko kolutova, koje je teško izvesti za vrbu. Živi predstavnik ove podvrste je “švicarska vrba”.

Visina ove sorte doseže 40 cm, a nakon cvjetanja naušnica, vrba postaje srebrnasta. “Švicarska vrba” koristi se u Japanu za uzgoj bonsai stabala.

Vrbica od tla

Jaslice iz prizemne površine koriste se u dizajnu krajolika. Takve sorte su zasađene kako bi se stvorio zeleni tepih na cvjetnim krevetima. Dvije najpopularnije sorte su “Willow Moth” i “Willow Rosemary”. U visini dostižu samo 10 cm, ali širina se proteže vrlo brzo.