varierad aglaonemaAglaonema är representanten för Aroids familj. Denna växt är ornamental-lövlig och har mycket vackra stora löv, på grund av vilket den används ofta för odling i kontor och privata hus. Under naturliga förhållanden har Aglaonems blad en monofonisk färg – de är färgade gröna. Hemma finns det fler varierade sorter med ett mönster på bladen.

Aglonema reproducerar mycket väl med skikt. Över tiden, runt den vuxna busken, bildas spädbarn. När de växer upp och bildar sitt eget rotsystem separeras de från moderplantan och transplanteras i en separat kruka, vilket ger en ny buske.

Vilken kruka behövs av Aglauname?

För att plantera aglaonemy är det bättre att använda grunda skålar, eftersom rötterna inte växer långt in i den.

Om en sådan blomkruka inte är till hands kan man ta en vanlig kruka, men det är nödvändigt att hälla ett bra dräneringsskikt i det och fylla minst 1/3 av behållarens höjd.

Detta kommer avsevärt att minska blomkroppens volymer: det kommer inte att finnas något överskott i potten, och vattnet passerar väl genom dräneringen, vilket eliminerar risken för att rötterna rubbas. Dessutom bör en liten kruka användas för en ung växt. I en rymlig kruka med Aglaonema kan man inte behärska hela jorden, växa dåligt och kan skada.

Vilken typ av land gillar en blomma?

Aglaonema älskar en lätt och näringsrik lummig jord, på en hård mark är det svårt för henne att bilda spädbarn. Två typer av jord kan användas för att odla blomman:

  1. Blandning av lagerunderlag: för prydnadsväxter och orkidéer. Den första jordblandningen är för lös och har en caking egenskap, vilket inte är särskilt bra för Aglaonema. Men om du spädar det med samma mängd substrat för orkidéer, får du den optimala varianten av jorden för aroiderna.
  2. För de trädgårdsmästare som föredrar att laga sin egen krukväxtjord, måste du förbereda och blanda i lika delar humus och löv jord, tillsätt ca en tredjedel av floden sand och lite träkol och bark.

Related  Menanam anak benih kalendula

Hur man planterar?

Om en ung planta har lyckats växa långa rötter, bör de inte avskuras, men det är bättre att lägga det försiktigt och sprida det i en kruka och sprinkla det med jord. Ibland måste Aglaonema vara placerad vid krukans kant, så att det finns plats för att lägga rötterna, men det är inget fel med det.

När man planterar Aglaonema bör man komma ihåg att dess rötter är mycket bräckliga, så det är inte nödvändigt att komprimera jorden runt busken för mycket för att inte bryta dem.

Hur mycket ljus behöver en blomma?

Liksom alla aroider tolererar Aglaonema inte direkt solljus, även om det är denna växt bland resten av familjen som behöver en ljusare belysning. Detta beror på det faktum att växtbladets blad har ett lättare mönster, och alla slaggade sorter är kända för att kräva ljus mer än blommor med rengröna löv.

Vad du behöver veta om odling av Aglaonema – video