рибњак са биоплатомРибњак је изврсна декорација за инфиелд. Пејзажни дизајнери постављају вештачки резервоар, по правилу, у простор за рекреацију. Близу језера можете поставити клупе и столове, чинећи трпезарију. Ако се договорите поред језера биоплато – у води можете започети рибу и провести вријеме са рибарском штапићем на вашој локацији.

Распоред рибњака

За вештачку језгру неопходно је копати јама са дубином од најмање 2 м. Јама се ручно копају, користећи лопату, како не би оштетила структуру тла и избјегла клизишта. Затим дно и зидови будућег језера покривени су ојачаном мрежом. Да би ојачала своје банке, унутрашња површина резервоара је бетонирана слојем водонепропусне 10 цм.

Бетонски покривач прекривен мрежастом мрежицом, а потом надограђен на 2 цм специјалног малтера. Тада можете почети да премазујете премаз. Ако одаберете жуту боју, вода у језеру ће бити зеленкаста боја, а ако нацртате зидове резервоара плавом бојом, вода ће се појавити тамно плавом бојом. За декорацију, обала језера је прекривена каменом.

За нормално циркулацију воде и засићење кисеоника, у бара је постављен аератор. Куповина превише моћне ваздушне пумпе није вредна тога. Уз вишак кисеоника у резервоару, инфериорне алге ће почети да се развијају, а површина воде ће врло брзо бити покривена блатом.

За постављање виших алги у језеру, можете направити подводне терасе попут алпског клизача у врту. Ако сипате рубове на ивицама слојева, а у центру да поставите дрвени поклопац, добијате украсне кораке за спуштање у језерце.

Биоплатни аранжман

Да филтрирате воду у језеру поред ње, направите биоплат. То је резервоар са нагибом, који је пун шљунка и песка. Обично се овај резервоар ископава на истом нивоу као и рибњак, али ако се у вашем подручју пролазе водене цеви близу површине земљишта, биоплатон се може поставити на подлоге.

За нормалан рад биоплатоса потребан вам је:

  • попуните водом из језера;
  • Да се ​​на једном од његових зидова успоставља фини мрежасти филтер;
  • биљке у биљци, које ће апсорбовати вишак азота из воде.

Након што се у биоплату насли два дана, вода ће проћи кроз мрежу филтера назад у језерку, што ће помоћи да се отарасе остатака. У биоплату добро развија крвави змиј, што је одлична храна за рибу.