sorter av geranium från frönDarling florist pelargon lättast förökas genom sticklingar – är det enklaste och mest problemfritt sätt, vilket är 99% positiva resultat. Men när det kommer till ovanliga sorter som är svåra att hitta på hyllorna i blomsteraffärer i den vuxna formen, användbart sätt att utsäde odling. Valet av frön är alltid bra nog, och med lite ansträngning för att få en sällsynt art av geranium är fullt möjligt.

När kan du så frön?

Tiden för att plantera pelargoner beror på önskan och ljuset. Om det finns möjlighet att tillhandahålla belysning eller i rummet finns det tillräckligt med naturligt ljus, är det möjligt att växa pelargonium åtminstone året runt.

Enligt rekommendationerna och observationerna av erfarna blommaälskare är den bästa tiden för sådd av frön från slutet av hösten till mitten av våren.

Hur accelererar spiring av frön?

För att frö ska stiga upp snabbt är det nödvändigt att göra en skarvning, det vill säga att bryta skelets integritet. Det finns två sätt att göra detta:

  1. Lägg fröna i en bricka från en lerkruka och gnid dem försiktigt med smaragdsten.
  2. Skrapa bort det bruna skalet från ena sidan av fröet med en skarp kniv.

Beredda frön suger i vatten för en dag.

Vilken typ av jord ska jag välja?

För att framgångsrikt spiera frön av pelargon måste substratet vara lös. Vanlig trädgårdsmark är inte lämplig här, det är bättre att använda för detta ändamål lättare komponenter, som torv och perlit i förhållandet 1: 1.

Det optimala alternativet kommer också att vara jordblandning, vilket inkluderar:

  • 2 delar gräs
  • 1 del torv;
  • 1 del av sand.

Hur man sår frön

Före såning är det bra att kasta jorden. Lägg ut fröna, lämna ett avstånd på 5 cm mellan dem och strö lite överst. För att behålla luftfuktigheten och temperaturen som krävs för spiring, måste potten vara täckt med en film.

Med jämna mellanrum sprutar du jorden i potten för att förhindra att den torkar ut.

Om några veckor eller två veckor från planteringsdagen kommer skott att visas, då kan filmen avlägsnas. På en vecka kan de dras in i separata tankar. Vid detta skede bör varje plantor ha minst 2-4 löv. Innan du tar bort plantorna borde du fukta marken bra, för att inte skada de ömma unga rötterna i processen.

Ta hand om ung pelargonbush

Den första utfodringen av pelargon måste göras 2 veckor efter transplantationen. I framtiden är det tillräckligt att applicera gödselmedel två gånger i månaden, med hjälp av komplexa preparat med en liten mängd kväve, annars kommer pelargonen att vägra att blomma.

När den unga busken bygger mer än 6 löv, ska skottets spets vara klämd – så att du kan bilda en kompakt blomma och uppnå aktiv blomning.

Video om växande pelargoner från frön