Växa och samla morotfrön

morotfrönMånga lastbilsförare köper årligen rotfrön i trädgårdsbutiker. Men dessa frön kan odlas på egen hand.

Att samla frön kan bara vara från växtsorter, frön av hybrider bär inte nya bakterier, så det kommer inte att vara möjligt att odla en hybridort från frön.

Framställning av plantor

Odla morötter på frön på våren, när det gröna lövets rötter dyker upp i rotgrödan. Denna rot är avskurna en tredjedel av toppen. Därefter planteras denna del i en kruka med dräneringshål och bördig jord. För odling av morötter är den bäst lämpade sandig loam med högt innehåll av låg torv. Efter att ha planterat en del av roten i grytan är marken väl vattnad. Efter tre veckor kommer moroten att ta rötter, bildade av en jordklump. Plantor med ett slutet rotsystem är väl etablerade, sådana växter är mindre benägna att svampsjukdomar. Plantera de färdiga plantorna i öppen mark i maj eller juni.

Transplantera plantor i öppen mark

När marktemperaturen stiger från +10OhFrån till +15OhMed planteringarna med det slutna rotsystemet transplanteras till en solig plats. På utgrävningsstället gräver ett hål 2 cm bredare och djupare än en jordklump i potten. I landningshålet måste man göra sågspån eller hö. Så rotsystemet av morötter blir varmare och bekvämare, dessutom kommer fuktigheten att vara längre. På grund av överskott av fukt, kommer toppar att utvecklas snabbare. I mitten av sommaren kommer moroten att kasta ut pilarna, och i slutet av sommaren kommer fröna att mogna.

Skär av sidopedlarna av morötter. De kommer inte ha ett stort antal frön, och de drar på näringsämnena.

Efter att ha tagit bort blomställningarna från morötter, lägg till organiska gödningsmedel till jorden. Tack vare gödselmedel kommer varje utsäde att bli fullt, och du får ett kvalitetsplanteringsmaterial.

På detta sätt är det möjligt att få frön av endast en sorts morot, eftersom det under hösten är risken för dammning av två olika sorter.

För att få frön av flera sorter av morötter, utrustade sängar med rotgrödor på ett avstånd av 100 m från varandra. Du kan också plantera plantor av olika sorter av morötter i separata växthus.

Från varje planta kan du få 50 till 100 frön beroende på olika morötter. Tillverkare av fabriksfrön rengör dem från torkade groddar. Hemfrön kan inte rengöras, utan bara torkas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector