ättika av olika sorterVarje hyresvärd vet: om banken med konservering exploderade, är det oftast orsaken till att ättika är av dålig kvalitet. Vissa oärliga producenter försöker modifiera produktens sammansättning för att få så mycket som möjligt med minsta kostnader. Hur man inte faller för betet och köper äkta kvalitetsvinäger? När allt kommer omkring beror det inte bara på smaken av maträtten utan även på familjemedlemmarnas hälsa.

Typer av ättika

Först och främst bör det noteras att ättika är av flera slag och var och en har sin egen syfte och tillämpning.

Vinäger kan vara:

  1. naturliga. I sin produktion används druv- och fruktvin, gjordes två gånger. Ättikabakterier börjar processen med naturlig jäsning och slår alkohol under påverkan av syre på vinäger.
  2. syntetisk. Den är gjord på basis av mineralgödselmedel från naturgas eller olja. Ättiksyra erhållen som ett resultat av kemiska reaktioner utspädes till en 6-, 9- eller 12% -ig lösning. Den säljs under namnet “bordsvinäger”, men en sådan produkt innehåller inte något användbart. Detta är först och främst ett konserveringsmedel (kemiskt tillsatsmedel) och det bör endast användas för bevarande.

Syntetisk ättika rekommenderas inte för användning i livsmedel.

Hur man väljer en naturlig naturlig vinäger?

I naturlig ättika är andelen syra aldrig högre än 9. För att inte göra misstag och inte köpa syntetisk ättika istället, är det nödvändigt att vara uppmärksam på sådana stunder:

  • På etiketten bör skrivas “naturligt” eller “alkohol” eller namnet på den produkt från vilken det gjordes (äpple, druv).
  • i sammansättningen av naturliga ättika kan det inte finnas syntetisk ättiksyra, smaker och färgämnen – om de anges på etiketten är detta en syntetisk vinäger, tonad.

Eftersom naturliga ättika är gjord av naturliga ingredienser innehåller den alla sina användbara vitaminer och spårämnen.

Hur bestämmer du förfalskningen av syntetisk ättika?

Anledningen till explosionen av bevarande är förfalskning av ättika. Under den varma sommarhöstperioden, när frukter och grönsaker mognar, minskar vissa skrupelfria producenter medvetet mängden ättiksyra i ättika. Så istället för 9% ättika kan du köpa 6% koncentrat, men under förnamnet. Eftersom denna mängd syra inte räcker för att bekämpa bakterier exploderar burkarna.

I händelse av att det finns tvekan hos tillverkaren och i informationen som anges på förpackningen, kan du kontrollera kvaliteten av ättika genom att skaka flaskan. En god ättika kommer att hålla skummet inte mer än 5 sekunder, och om det inte försvinner länge – innehåller produkten mer vatten och mindre syra.

Oavsett vilken ättika som köptes och i vilket syfte var det bättre att köpa en syntetisk och naturlig produkt i glasflaskor eller omedelbart hälla den. Den första produkten har en mycket lång hållbarhet, men naturliga vinäger förlorar sina användbara egenskaper efter ett år.

Allt du behöver veta om vinäger – video