zečevi u jamiUzgoj zečeva nije uobičajen u Rusiji. Samo u 2000-im godinama poljoprivrednici ponovno su počeli uzgojiti zečeve na industrijskoj razini. Kod staničnog održavanja kunići su bolesni jer manje potezi. Za svaku koliku, poželjno je izgraditi zasebnu ćeliju. Da bi zečevi ne žderavali na drvenim kavezima ili barijerama, moraju redovito dati grančice malina ili akacije. Osim toga, u stanicama je teško održavati ugodnu temperaturu.

U jami je ljeti kul, a kunići kopaju duboke rupe, temperatura će im biti ugodna zimi. Kopanje jazbina zečevi počinju 14-16 dana nakon što se smjeste u jami.

Pit raspored

Kunići imaju vrlo slab imunitet, stoga je vrlo važno prekriti jamu s pločicama od kiše. Također, perimetar jame je pokriven mrežicom protiv komaraca, tako da komarci, muhe i drugi insekti ne ulaze u nju. Kako bi zaštitili zečju jaz od mačaka, pasa i drugih životinja, može se iskopati u kućištu peradi koja je ograđena neto-kunićem.

Dubina jame trebala bi biti od 75 cm do 3,5 m. Što dublje kopirate jamu, to će biti toplije. Kada su kunići previše vrući, piju više i konzumiraju manje hrane, što znači da rastu sporije.

Za kuniće je potrebno smeće. Bacač i posuda za piće također bi trebali biti u jami. Kunići jedu 8 puta dnevno, tako da kapacitet napojnika za pet zečeva mora biti najmanje 6 kg. Sa starošću, zečevi jedu više, pa morate povećati količinu hrane za životinje dok rastu. Na dan, pet zečeva ima 3 litre vode. Bolje je postaviti ulagač i prilagoditi je za 8 serviranja hrane dnevno.

Kunići dobro kopaju u pješčanim ili pješčanim slamnatim tlima. Možete kopati rupu na mjestu s lakom ilovačkom ili močvarnom tlom, ali tada zečevi će kopati tla sporije. Da bi ih se osjećaju ugodno i navikli na novo mjesto prebivališta će trebati lopatu za kopanje malu rupu 40 cm. Kopanje horizontalni žlijeb je nemoguće, jer će zečevi riti i može pobjeći iz jame. Da biste to izbjegli i da zečevi iskopa prostore, iskoristite prvu depresiju pod kutom od 30oh-45oh.

Related  Fjærkre: hva skal jeg gjøre for å sikre at kyllingene bærer egg om vinteren?

Prvo načelo uzgoja kunića kod držanja zečeva u jami ili uobičajenoj stanici je cijepljenje potomaka od VGBC (virusne hemoragijske bolesti) i myksomatoze. Kada se drži u jami, nemoguće je izbjeći povezane parenje, tako da je kunska jama mala, za 4 ženke i jedan muž, a kunići su zaklani u dobi od 4 mjeseca prije puberteta.