зец са зецомУзгој зеца није био распрострањен у СССР-у, јер технологије гајења нису биле довољно развијене. Заједнице су држане у заједничким кавезима. То је довело до ширења вирусних болести. Број зечева који су умирали у року од неколико дана, ако је најмање једна особа болесна са ВГБЦ (вирусна хеморагична зеца болести) или миксоматоза.

Чак и код одржавања куће за сопствену потрошњу, све стоке треба вакцинисати против ових болести. Потомство се вакцинише 10-ог дана након рођења.

Које врсте зеца да бирају

За развод, узмите зечеве само у расадницима. Одлучите о раси зечева. Заједнице разних раса захтевају различите услове одржавања и издржавају различите температуре.

Хладу зечева расе “Бијели џин” најбоље се толерише. Такође се сматрају највећим од свих раса. Кунци, који се узгајају за месо, спремни су за клање након 4 месеца одржавања. Расту до 8,5 кг, али се могу одрастати до 2 године, а онда њихова тежина достиже 20 кг. За парење зеца-гиганта (раса меса) су спремне за 6-6,5 месеци.

Заједнице крзно од крзна и крзна су спремне за прво парење за 4,5-5 месеци. Најбоља пасмина од крзна је зечеви расе “Буттерфли”. Пси од месо-крзна достижу тежину од 3 кг. Заклане су после 4 месеца, пошто повећавају само масноћу.

Кавези за зечеве

Сваки зец треба да има одвојену ћелију. Може бити дрвени или метални. Када држи зеца у дрвеном кавезу, он мора да дају гранчице малине или акацијере, тако да он не гнијежи кавез. На поду, морате ставити легло сијена. У кавезима је неопходно чувати чистоћу, па се сваки дан од њих уклања ђубриво. Замените легло сваких 3 дана.

Related  Cum să semene o peluză în țară

Принос за зечеве

Заједнице једу 8 пута дневно, тако да храначи морају бити константно пуњени.

Не можете дати купус зечевима категорично. То узрокује абдоминалну дистанцу и неугодност. Од такве хране зец мозе умрети.

Исхрана зеца треба да садржи сено, мешану храну, зрно јечма или зоб. Свеже траве из исхране треба искључити, пошто жељезни зуб не савлада. Зец ће брзо започети дехидрацију, а рад цревног тракта ће бити поремећен, што ће повећати вероватноћу смртоносног исхода. Да би зец добио неопходну дозу витамина, неопходно је да му дају корење сваких 2-3 дана.

Након порођаја, дајте семену женског јечма. Ово ће је уверити и она неће бити агресивна према зечу. Наставите да женским зецим зецима дају 14 дана. Ово ће повећати формирање млека.