kamelija raznih vrstaCamellia je jedinstvena biljka, ukrasna i cvjetnica u isto vrijeme. Gusti listovi s krutom strukturom, obojani u bogatu zelenu boju, a sami su prilično lijepi. A kad se na njihovoj pozadini otkrije mnoge cvjetnice raznih oblika i boja, kamelija postaje glavni ukras zbirke cvijeta.

Važno je napomenuti da cvjeta samo zimi, a ljeti počinje polaganje novih cvjetnih pupova.

Do sada su uzgajivači proizveli mnoge vrste kamelija. Među njima su i jednostavne i dvostruke sorte, pa čak i cvjetove sa šarenim bojanjem cvjetova.

Najčešće u kući možete pronaći takve vrste biljaka:

  • Camellia Japanese;
  • kamelija.

Japanska Camellia

U prirodi, ova kamelija raste u obliku grma ili malog stabla (visina 10 m). Uzgojili su svoje sorte rijetko više od jednog metra i široko se koriste za uzgoj kao dječji vrtić, koji se ljeti izvlači u vrt. U stakleničkim uvjetima, sorta može čak donijeti plod.

Lišće japanske kameleje duljine ne više od 10 cm, obojano tamno zelenom bojom. Rubovi ploče za listove imaju male zazore, a ona je u obliku ovalnog oblika. Cvjetanje se događa krajem studenog i traje do početka svibnja.

Cvat je većina predstavnika ove vrste su mali, do 4 cm u promjeru, ali postoje vrste vrtnog cvijeća s promjerom od 12 cm. Nalaze se iu malim grupama i pojedinačno. Ovisno o sorti, cvat boja može biti i jednobojni i boji. Postoje i jednostavne i dvostruke vrste.

Vrlo lijep izgled takve vrste japanske kamele:

  • “Adolphe audusona” s polu-dvostrukim crvenim cvjetovima, u čijem su središtu vidljive žute stabla;
  • “Buttermint” s bijelim laticama;
  • “Lavinia maggi” s snježnim cvjetovima, koji imaju svijetlo crvene pruge na bijeloj pozadini.

Planinska kamelija

Najčešće se u vrtovima nalazi raznolikost, ali postoje i vrste soba planinske kamelije, koje uspješno rastu u prostorijama pod uvjetom da su opremljene hladnom temperaturom. Biljka je grm, u vrtu koji doseže visinu od 5 m, u sobi iste veličine kamelija je obično kompaktnija i lako podesiva obrezivanjem.

Planinska kamelija se razlikuje od ostalih vrsta po tome što su njezini listovi i cvjetovi reda veličine manji. Pored toga, srednja vena na listi s donje strane je blago pocrnjela.

Grmlje cvjeta u kasnu jesen i cvjeta prosječno 3 mjeseca. Cvjetovi su najčešće samotni, ali se mogu organizirati i nekoliko komada zajedno. Boja je pretežno bijela i različite nijanse ružičaste boje.

Može se uzeti u obzir neke od najljepših vrsta planinskih kamelija:

  • Bijela dupla s frotirnim bijelim cvjetovima;
  • “Enishi” s polu-dvostrukim nježno ružičastim cvjetovima.

Odabir video kamelija sorti