geranium varietal dari biji benihKegemaran geranium penanam bunga paling mudah disebarkan oleh keratan – ini adalah cara yang paling mudah dan bebas masalah, yang dalam 99% kes memberikan hasil yang positif. Tetapi apabila ia datang kepada jenis jarang yang sukar ditemui di rak-rak kedai bunga dalam bentuk dewasa mereka, kaedah penanaman benih berguna. Pemilihan benih selalu cukup baik, dan dengan usaha kecil untuk mendapatkan pelbagai geranium yang jarang berlaku adalah sangat mungkin.

Bilakah anda boleh menyemai benih?

Masa untuk menanam geranium bergantung kepada keinginan dan cahaya. Sekiranya terdapat kemungkinan untuk memberi pencahayaan atau di dalam bilik terdapat cahaya semulajadi yang mencukupi, adalah mungkin untuk mengembangkan pelargonium sekurang-kurangnya sepanjang tahun.

Menurut cadangan dan pemerhatian pencinta bunga yang berpengalaman, masa terbaik untuk menyemai benih adalah dari akhir musim gugur hingga pertengahan musim bunga.

Bagaimana untuk mempercepat percambahan biji benih?

Agar biji-bijian dapat naik dengan cepat, adalah perlu untuk membuat penjelasan, iaitu, untuk memecah integriti shell. Terdapat dua cara untuk melakukan ini:

  1. Lay benih di dalam dulang dari periuk tanah liat dan perlahan-lahan menggosoknya dengan batu sawi.
  2. Dengan pisau tajam mengikis kulit coklat dari satu sisi benih.

Biji yang disiapkan rendam dalam air selama sehari.

Apakah jenis tanah yang patut saya pilih?

Untuk berjaya menanam benih geranium, substrat mesti longgar. Tanah kebun biasa tidak sesuai di sini, lebih baik digunakan untuk tujuan ini komponen ringan, seperti gambut dan perlite dalam nisbah 1: 1.

Pilihan optimum juga akan menjadi campuran tanah, yang termasuk:

  • 2 bahagian rumput;
  • 1 bahagian gambut;
  • 1 bahagian pasir.

Bagaimana untuk menanam benih?

Sebelum menyemai adalah baik untuk menumpahkan tanah. Letakkan biji-bijian, meninggalkan jarak 5 cm di antara mereka dan taburkan sedikit di atas. Untuk mengekalkan tahap kelembapan dan suhu yang diperlukan untuk percambahan, periuk mesti ditutup dengan filem.

Secara berkala, anda perlu menyembur tanah di dalam periuk untuk mengelakkannya daripada mengering.

Dalam masa beberapa minggu atau dua minggu dari saat penanaman, pucuk akan muncul, maka filem itu dapat dikeluarkan. Dalam seminggu mereka boleh menyelam ke dalam tangki berasingan. Pada peringkat ini, setiap anak benih harus mempunyai sekurang-kurangnya 2-4 daun. Sebelum anda mengeluarkan anak benih, anda harus melembapkan tanah dengan baik, agar tidak merosakkan akar muda rapuh dalam proses tersebut.

Penjagaan belukar geranium muda

Pemberian geranium pertama mesti dilakukan 2 minggu selepas pemindahan. Pada masa akan datang, ia mencukupi untuk memohon baja dua kali sebulan, menggunakan persediaan yang kompleks dengan sedikit nitrogen, jika tidak geranium akan menolak untuk mekar.

Apabila belukar muda membina lebih daripada 6 daun, hujung pukulan perlu dicubit – supaya anda boleh membentuk bunga padat dan mencapai bunga aktif.

Video mengenai geranium yang semakin meningkat dari biji benih