benih lobak merahRamai petani trak setiap tahun membeli biji akar di kedai-kedai hortikultur. Tetapi benih ini boleh ditanam sendiri.

Mengumpul biji benih hanya dari tanaman varieti, biji hibrid tidak membawa kuman baru, jadi tidak mungkin untuk menanam varieti hibrid dari benih.

Penyediaan benih

Memupuk wortel pada benih pada musim bunga, apabila akar dedaunan hijau muncul dalam tanaman akar. Akar ini dipotong sepertiga dari puncak. Seterusnya, bahagian ini ditanam dalam periuk dengan lubang saliran dan tanah yang subur. Untuk penanaman lobak yang paling sesuai pasir loam dengan kandungan gambut yang rendah. Selepas menanam sebahagian daripada akar di dalam periuk, tanah disiram dengan baik. Selepas tiga minggu, wortel akan mengambil akar, dibentuk oleh benjolan tanah. Anak-anak bunga dengan sistem akar tertutup mantap, tumbuh-tumbuhan sebegini kurang terdedah kepada penyakit kulat. Menanam benih siap di tanah terbuka pada bulan Mei atau Jun.

Memindahkan anak benih di tanah terbuka

Apabila suhu tanah naik dari +10MengenaiDari +15MengenaiDengan, anak benih dengan sistem akar tertutup dipindahkan ke tempat yang cerah. Di tapak penggalian menggali lubang 2 cm lebih luas dan lebih dalam daripada benjolan tanah di dalam periuk. Di dalam lubang pendaratan anda perlu membuat habuk papan atau jerami. Jadi sistem akar wortel akan lebih hangat dan lebih selesa, di samping itu, kelembapan akan bertahan lebih lama. Oleh kerana kelembapan berlebihan, bahagian atasnya akan berkembang lebih cepat. Pada pertengahan musim panas wortel akan membuang anak panah, dan pada akhir musim panas benih akan masak.

Potong pedicels sebelah lobak. Mereka tidak akan mempunyai sebilangan besar benih, dan mereka menggambar nutrien.

Selepas menghilangkan labu-labu sampingan lobak, tambahkan baja organik ke tanah. Terima kasih kepada baja, setiap biji akan menjadi penuh, dan anda akan mendapat bahan penanaman yang berkualiti.

Dengan cara ini, adalah mungkin untuk mendapatkan benih hanya satu jenis lobak merah, kerana semasa berbunga risiko debu dua jenis yang berbeza adalah tinggi.

Untuk mendapatkan benih beberapa jenis wortel, katil dengan tanaman akar disediakan pada jarak 100 m dari satu sama lain. Anda juga boleh menanam benih pelbagai jenis wortel di rumah hijau berasingan.

Dari setiap tumbuhan, anda boleh mendapatkan 50 hingga 100 biji, bergantung kepada pelbagai wortel. Pengilang benih kilang membersihkan mereka dari pucuk kering. Biji rumah tidak boleh dibersihkan, tetapi hanya dikeringkan.