Tørket basilikum er veldig sunt. I folkemedisin er te produsert fra den, som har en beroligende effekt, og det bidrar også til å fjerne steiner fra nyrene og blæren. Hvis du bruker tørket basilikum sammen med røde bønner eller erter, produserer kroppen et stort antall hormoner av lykke og stimulerer utvinningen av nerveceller.

Hvis du legger til tørket basilikum i varmt vann, kan det brukes når du skyller munnen. Slike avkok av basilikum har smertestillende og strekkende virkning, noe som bidrar til behandling av sår og sår i munnhulen. En varm løsning fungerer godt for ondt i halsen, og hvis du siver opp vevet og legger det til leddet, vil det lindre betennelsen og smerten. Tørket basilikum brukes i aromaterapi i behandling av astma og tuberkulose.

I Japan, Kina og India brukes tørket basilikum til fremstilling av masker til ansikt og hender, samt behandling av hudsykdommer, siden dette krydderet inneholder antifungale stoffer.

I matlaging brukes tørket basilikum som krydder, tilsettes sauser til kjøtt og dressinger til salater. Dette krydderet er veldig duftende, så det blir lagt til pajdeigen, så vel som marinader for å plukke fisk. Tørket basilikum er til stede i nesten alle retter av italiensk mat. Denne krydder har en bred anvendelse i fransk, engelsk og gresk mat.

Fremstilling av tørket basilikum

Tørket basilikum kan tilberedes hjemme. For å gjøre dette må den høstede avlingen vaskes godt, da blir bladene skilt fra stengene. Stengler slip og plasser i en elektrisk tørketrommel.

Bladene kan ikke males, ellers vil alle essensielle oljer fordampe under tørking. Bladene tørker bedre helt og slites umiddelbart før bruk.

Basilikumet tørkes ved en temperatur på 36OhС – 45OhC. Bladene vil være klare til lagring om 10-12 timer, og stilkene må stå i tørketrommelen i to dager. En halv time før tørketiden kan du stille inn den maksimale temperaturen som tørketrommelen støtter. Hvis du setter maksimal temperatur fra begynnelsen, vil basilikumstammen brenne. Etter tørking kan hele blader av basilikum lagres i romforholdene i inntil sju år, og de vil ikke miste smakegenskaper. Hvis bladene knuses før lagring, vil de miste egenskapene etter to uker.