luftning av gräsmattan efter vinternEfter vintersäsongen bildar förra årets torra gräs ett tätt lager som inte tillåter utveckling av ung tillväxt, förhindrar inträde av makro- och mikroelement, vatten och luft till växternas rötter. Om du inte vidtar några åtgärder kommer gräsmattan att se osjäl, börja bli gul och kan till och med dö.

Luftning och grässkärning

Förutom sådana viktiga förfaranden som vattning, utfodring, hårklippning, måste du även utföra luftning och skarvning av gräsmattan.

Scarification kammar ut gammalt torrt gräs med hjälp av speciell trädgårdsutrustning eller handhammare. Aeration – skärning i marken av furorna att mätta den med syre. Aerify och scarify gräsmattan för dess helande. I det här fallet är det nödvändigt:

  • Ta bort torrt gräs, vilket inte tillåter växande nya skott.
  • ta bort moset
  • Gör hål i marken till ett djup av 5 cm så att planternas rötter kan andas.

Detta säkerställer införandet av luft och solstrålar i de nedre lagren av gräshöljet, och gör det också möjligt för näringsämnen och fukt att nå plantans rötter.

Luftning bör utföras månadsvis under säsongen eller minst två gånger om året: i början av våren och hösten, i oktober.

Hur man utför luftning

Om din gräsmatta tar upp ett litet område, kan du utföra luftning med vanlig trädgårdshake. På större områden är det bättre att flytta en gräsmatta med hjälp av speciell trädgårdsutrustning – en bensin eller elektrisk luftare. Verktyget skär furarna med hjälp av knivar i ett djup på 3-5 cm med samtidig kamma ut ur det gamla gräset och lyft uppåt.

Innan luftning utförs måste platsen rengöras av stora skräp, pinnar, bark.

Om du har automatisk vattning markerar du munstyckena med hjälp av flaggor, för att inte skada dem under luftning.

Efter bearbetning av området med en luftare skördas allt halm av rakes eller en dammsugare. Det är också mycket bekvämt att samla torrt gräs med en gräsklippare.

Rake bättre att ta den vanliga, metall. De samlar gammalt gräs väl, det finns inget behov av att gå till samma plats flera gånger och ombygga arbetet. Lätta fläktar gör många pass.

Sedan passera igen luftaren för att slutligen ta bort resterna av dött trä och skära fler hål i jorden.

Related  Воздушный насос своими руками

Vi ger gräsmattan möjlighet att återhämta sig, och stora skalliga fläckar sås. Efter luftning är det lämpligt att göra en toppdressing och lite vattning. Gräset börjar växtsäsongen och växer snabbt. Din gräsmatta kommer att ha en ljusgrön färg och en likformig tät gräs.