mlada gloksiniaKod razrjeđivanja gloxina, uobičajeni nedostatak je poremećaj uobičajenog razvoja biljke, naime, kada grm dobiva neuredan oblik. Pupi u blizini cvijeta počnu se protezati, a on sam pada na bok. To stvara određene neugodnosti u skrbi, osim toga, grm gubi svoj kompaktni oblik i može čak i prekinuti. Koji je razlog za taj fenomen i kako pomoći postrojenju?

Razlozi za “gnjusnu” gloksiniju

Ako je grm gloxinia počeo gubiti oblik i proteći, nije potrebno gledati daleko za uzrok. Najčešće se to događa zbog kršenja uvjeta pritvora, odnosno kombinacije dvaju čimbenika:

  • nedovoljna rasvjeta;
  • visoka temperatura zraka.

Ova je kombinacija tipična za zimsko razdoblje, kada se baterije za grijanje počinju raditi, a trajanje dnevnih sati značajno se smanjuje. Samo u razdoblju kad su gomolji budni, oblik grma u velikoj je mjeri određen.

Gloxinia raste bujno i lijepo, ako u razdoblju od početka klijanja gomolja i prije cvjetanja osiguravaju ugodnu temperaturu i dobru osvjetljenost.

Kako spriječiti istezanje gloxinia?

Najprikladnije mjesto za cvijet je jugozapadni prozorski prolaz. Ako je lonac na sjevernom prozoru, potrebno je zimi osigurati dodatnu rasvjetu biljke, tako da se ne rasteže u potrazi za svjetlom.

Duljina svjetlosnog dana mora biti najmanje 12 sati.

Što se tiče temperature, nije poželjno staviti cvijet uz bateriju za grijanje – emitira toplom i suhom zraku. Bolje je da temperatura zraka u sobi u kojoj raste gloxinium je na razini od 18-20 stupnjeva.

Kako vratiti gloxinia u kompaktni oblik?

Ako ne možete spasiti cvijet i još uvijek izgubiti svoj oblik, to ne znači da se možete oprostiti od grma. Srećom, situacija se može ispraviti primjenom jednostavne metode.

Dakle, što treba učiniti s rastegnutom grmom? Na kraju proljeća, nakon prvog cvatnje, potrebno je odrezati zemlju dio biljke. Odmarajte preostali dio (gomolji) i stavite posudu na lagano mjesto. Bolje je odabrati prozor koji nije otvoren za zaštitu cvijeta od mogućeg nacrta.

Početkom ljeta dolaze novi gomolji iz gomolja. Budući da u tom razdoblju ima dovoljno svjetlosti, novi će grm postati kompaktan i bujna.

Oblikovanje gloxinia – video