boxwood di zon tamanBoxwood adalah tumbuhan hiasan malar hijau. Kebanyakan tukang kebun menganggap pokok renek ini tumbuh perlahan, tetapi pendapat ini salah. Sama seperti semua tumbuh-tumbuhan, kotak kayu bertindak balas dengan baik untuk berpakaian atas organik dan melembapkan tanah. Dengan penjagaan yang betul, kotak kayu tumbuh 10 cm setahun. Pada musim bunga di dekat kotak kayu, perlu menanam siderates, sebagai contoh, rai atau mustard. Pada musim gugur, mereka dipotong untuk menebal dan membenamkan semak. Setiap dua tahun, di bawah semak, baja nitrogen dan magnesium mengandungi diperkenalkan. Terima kasih kepada pemakanan sedemikian, kotak kayu akan membentuk sebilangan besar tunas ranting dan akan membina sistem akar kuat yang akan membolehkan belukar itu lebih baik untuk bertolak ansur dengan selesema musim sejuk. Selain makan di bawah kotak, perlu dilakukan beberapa langkah persiapan untuk tumbuhan selatan hingga musim dingin dengan baik dalam iklim yang dingin.

Podzimnaya pemangkasan

Melakukan penebangan kotakwoodwood dibutuhkan pada pertengahan musim panas, ketika penghentian pertama pertumbuhan semak malar hijau dimulai. Pada masa ini, aliran sap di dalam pucuk belum berhenti, dan kotak kayu masih akan memasuki peringkat pertumbuhan yang aktif. Podzimnyaya pemangkasan sama dilakukan pada akhir Oktober – awal November, apabila dua tempoh pertumbuhan telah berlalu, tetapi masih belum datang frosts yang teruk. Pada masa ini, memotong tunas muda, supaya selepas bermulanya musim bunga untuk memulakan proses pertumbuhan muda yang semakin meningkat. Dengan pemangkasan ini, keluarkan sehingga 2 cm cawangan.

Pucuk basal dipotong ke putik muda ketiga, jika perlu untuk membentuk cawangan. Pemangkasan dilakukan sehingga buah pinggang muda kedua jika ia dirancang untuk meninggalkan pucuk tanpa cawangan.

Penyediaan bahan penutup

Apabila mulsa musim panas, kotak boxwood ditutup dengan daun dan rumput. Dengan bermulanya cuaca sejuk, mulsa ini akan reput. Oleh itu, jika anda tidak membentuk kotak dalam kaedah setem, maka daun di bawah semak tidak boleh ditinggalkan. Membusuk boleh lulus ke daun kotak kayu, dan kemudian cawangan-cawangan yang terjejas perlu dikeluarkan.

Selepas menuai daun dan rumput, kayu kotak belukar tidak boleh ditinggalkan tanpa mulsa. Ia ditutup dengan lapnik dan gambut yang konifer. Jika tidak ada tartar rempah atau pain, gunakan hanya gambut sebagai mulsa.

Oleh kerana kotak kayu adalah tumbuhan malar hijau, ia boleh “terbakar” pada matahari musim sejuk. Pada musim sejuk, apabila sinaran matahari memukul belukar, pucuknya terjaga untuk masa yang singkat. Akar kayu kotak berada di tanah yang sejuk dan tidak dapat menyampaikan nutrien ke daun yang terbangun. Kerana ini, dedaunan berubah menjadi kuning dan pudar. Untuk melindungi peti kayu dari semak itu, mereka menutup dengan kain atau kain karpet.

Adalah penting bahawa kain dibiarkan di udara dan tidak putih, jika tidak, ia akan menarik haba. Kerana ini, kotak juga boleh “terbakar.” Tutup semak dengan bahan hitam, sebagai contoh, agrofiber.

Related  Berberis en gojibessen – wat zijn de verschillen?