semena fižolaKulture fižola se že dolgo širijo po vsej Evropi in Aziji. Jedi z uporabo fižola imajo posebno mesto v mehiški in angleški kuhinji. Stewed v fižolovih paradižnikove omake zelo radi kuhanja Američanov. Na Kitajskem se fižol uporablja pri pripravi sladkih pite, pri čemer se pri predelavi velikega števila jedi iz egipčanske in židovske nacionalne kuhinje pogosto uporablja tudi ovčji grah in beluši. Kulture fižola so postale priljubljene zaradi njihovih uporabnih lastnosti in preprostosti pridelave. Če na svojem spletnem mestu nabirate stročnice, boste dobili ne samo okusno in zdravo sadje, ampak tudi nasičili tla z dušikom, kar bo ugodno vplivalo na razvoj drugih pridelkov.

Priprava tal

Lahka peščena ilovnata tla so primerna za gojenje stročnic. Fižol, kot so sončna svetloba in toplota, mora biti postelja s stročnicami na mestu, ki ga osvetljuje sonce. Da bi se izognili stagnaciji vode, bi morala biti postelja na hribu. Stročnice so posajene v ločenih vrtinah s globino 5 cm.

Pred sajenjem fižola, graha, čičerika in fižola je zemlja razkužena s šibko rožnato raztopino kalijevega permanganata.

V luknjah pred sajenjem je potrebno dodati konjsko gnojilo ali raztopino piščančjega gnoja. Za pripravo hranilne raztopine je potrebno raztopiti 200 ml piščančje luge v 10 litrih vode. Da bi se stročnice dobro razvile, morajo biti njihova semena namočena in pravilno zasajena fižol na odprtem tleh.

Zbiranje semen in sušenje fižola

Stročnice – zelene rastline. Semena fižola, graha in fižola se poberejo, ko so stroki rastlin postali rumeni in pecelj je popolnoma suh. Če zberete seme ovčjega graha, jih je treba posušiti. Po zbiranju semen se dajo na papirnato brisačo in posušijo v vročem poletnem soncu. Po treh ali štirih dneh bo seme čičerke pripravljeno za shranjevanje v prostorih. Prav tako prihajajo s stroki iz belušev.

Semena fižola, graha in fižola ni treba posušiti. Pred sajenjem morajo biti namočeni.

Sajenje stročnic

Pri sajenju čičerke je treba v eni luknji posejati 5 semen. Pridi tudi z grahom. Pri sajenju fižola in fižola sta v luknjo dve semeni. Potem so vdolbine pokrite s tlemi in dobro zaliti. Po videzu prvih poganjkov se zemlja popusti za boljšo kroženje zraka v tleh.