Репродукција дневних листоваКао што је познато, дневни листови су биљке ризом, па је најприкладнији и најлакши начин њихове репродукције подјела грмља. Дакле, не само да можете добити нове грмље, већ и одраслу особу, јако узгајану биљку, јер згушњавање грмља директно утиче на квалитет и обиље цветања.

Када садити?

Најбоље је поставити дневне листове:

  • у мају, када биљке почињу да активно повећавају зелену масу и ризом;
  • у августу, када почну да се припремају за одмор и да се процеси раста замрзну.

Ако је из неког разлога пропуштено вријеме за репродукцију грмља у пролеће, може се засадити љето у дневном стању. Има веома снажне дебеле корене, које се брзо прилагођавају новим условима и почињу да испоручују храну у ваздушни део цвета.

Како поделити грмље?

Најбоље је ископати грмље пре поделе. Ако га поделите право у земљу, можете оштетити коријене или одсећи лопатицу без грмова. У другом случају, то неће бити могуће садити и једноставно ће бити одбачено.

Тада морате припремити биљку:

  1. Добро је испирање коренског система како би се ослободили остатака земље, у којем би могла бити патогена микрофлора, поготово ако се дневно не донесе из сопствене баште. Осим тога, чист корен је добро подијељен – показује и младе грмље и оштећене коријене.
  2. Пресећи цветове стабла (повући ће силу из биљке, која је неопходна да би се коренила на новом месту).
  3. Лишћите листове са две стране под углом – тако да ће влага испарити спорије.

Сви делови корена који су оштећени током копања и обрезивања треба третирати с пепелом или угљем.

Како садити?

Даска за дораду се мора припремити унапред, ископати га применом ђубрива:

  • на пролећном садењу – препарати који садрже азот, фосфор, калијум;
  • на јесеној садњи – калијум-фосфорна ђубрива без азота.

На припремљеном кревету направити рупе за слетање, које одговарају самој величини комада. У средишту рупа изградите муњ и инсталирајте дневно, ширите корене дуж бочних страна. На крају покријте са земљом, компактом и водом.

Земља би требало да покрије грму највише 3 цм изнад коренског врату.

Након наношења ђубрива у садњу дневно, у првој години након тога, нема потребе за додатним храњењем младих биљака. Они ће имати довољно количине хранљивих материја које су на располагању. Почев од друге године живота, неопходно је ђубрење цвећа најмање два пута годишње.

Видео о садњи