rumah hijau untuk keratan rootingDi tapak semaian dan pusat petani semulajadi, rooting bahan penanaman dijalankan di rumah hijau khas. Di kawasan taman kawasan kecil, anda boleh membuat rumah hijau untuk memotong keratan. Dengan kaedah penanaman ini, peratusan anak pokok dengan sistem akar yang berkembang akan meningkat dengan ketara.

Buat rumah hijau untuk menanam bunga atau tumbuh-tumbuhan yang ditanam sangat mudah. Apabila membina rumah hijau pegun itu, tiga peraturan mesti diperhatikan:

  1. Gunakan grid bayangan untuk menutup rumah hijau. Ini adalah bahan penutup khas dengan sel-sel kecil. Grid masuk ke rumah hijau kira-kira 30% daripada cahaya matahari. Penunjuk ini adalah optimum untuk menanam kebanyakan budaya.
  2. Pasang di dalam penyembur rumah hijau untuk air, untuk membuat kesan kabus. Ini akan meningkatkan kadar survival tumbuhan dan kadar pembentukan sistem akar. Untuk memastikan semua bahan tanaman ditubuhkan dengan baik, pasangkan sistem automasi pada sistem bekalan air.
  3. Pasang rasuk tambahan di arka rumah hijau, yang akan menguatkan strukturnya. Di samping itu, rasuk tersebut akan melaksanakan fungsi “tirai dari grid bayangan.” Ini akan memastikan rumah hijau dapat berventilasi.

Kawasan di bawah rumah hijau boleh dikumpulkan. Ini akan membolehkan keratan rooting dalam bekas dan kotak plastik, yang sangat mudah apabila mengangkut anak benih ke tapak pendaratan yang tetap.

Sekiranya anda memotong keratan secara langsung di dalam rumah hijau, buat lubang yang berasingan untuk tumbuhan. Lubang-lubang tersebut mesti diisi dengan campuran tanah yang subur, yang terdiri daripada pasir, baja rumput dan tanah daun dalam perkadaran yang sama.

Bingkai rumah hijau

Rumah hijau dilindungi oleh kotak kayu, yang boleh dibuat dari papan zarah. Kotak diskru dengan arka dari paip polipropilena. Juga gunakan balok kayu, yang diikat dalam bentuk segitiga. Untuk sudut yang terhasil, ketatkan balok tengah. Muncung semburan air diskret ke dalam rasuk ini.

Dua lagi balok diikat pada dua sisi dari balok tengah pada jarak 25 cm. Mereka diperlukan untuk mengekalkan grid bayangan. Untuk badan yang hangat, beberapa cangkuk juga diikat untuk membaiki jaring.

Sistem penyiraman automatik

Selepas rangka rumah hijau siap, ia ditutup dengan grid bayangan. Di bawah jaring, hos digunakan untuk memberi air kepada penyembur. Untuk menggunakan sistem pengairan automatik, sensor kelembapan mesti dipasang di tempat sarang dan injap tutup mesti dipasang pada sistem bekalan air.