pucuk brusselTumbuh Brussels adalah salah satu yang paling berguna di kalangan kebudayaan taman ini. Sebagai tambahan kepada jumlah vitamin yang banyak dan unsur surih, ia mengandungi protein. Pemakanan percaya bahawa sup kubis seperti pada komposisi unsur surih disamakan dengan sup ayam. Malangnya, keindahan peringkat tinggi yang berguna tidak dapat dijumpai di tempat tidur yang kerap. Kebanyakan tukang kebun menakutkan sifat tumbuhan dan ciri-ciri teknologi pertanian, apatah lagi tempoh yang agak panjang daripada menyemai tanaman masak. Walau bagaimanapun, dengan memberi sedikit perhatian kepada Brussels, sangat mungkin untuk tumbuh kecil, tetapi kochanchiki yang enak dan berkhasiat di laman web ini.

Tumbuh tumbuk Brussels terbaik dalam anak benih.

Untuk menanam benih kubis, anda memerlukan seorang anak muda atau rumah hijau. Terdapat pucuk akan sampai masa apabila mereka tidak terbentuk 4 risalah ini. Kemudian anak benih boleh diselam segera ke katil yang disediakan.

Penyediaan tanah dan menanam pucuk pucuk Brussels

Untuk penanaman kubis seperti ini, adalah perlu untuk mengalihkan kawasan yang menyala, tetapi yang berada dalam bayangan “halus”, contohnya, berhampiran pokok besar. Mereka akan menanam tumbuhan dari cahaya matahari langsung, di bawah pengaruh kubis yang terikat dengan kepala.

Tumbuh-tumbuhan untuk kubis perlu disediakan terlebih dahulu dan meletakkan plot:

  • humus;
  • abu kayu (1 liter abu per 10 liter humus).

Benih benih perlu terhenti, meninggalkan antara semak jarak sekurang-kurangnya 60 cm, kerana tumbuhan dewasa menduduki banyak ruang. Pada tanah berasid, segelintir abu ditambah kepada setiap sumur.

Tempoh vegetatif tumbuk Brussels lebih panjang daripada kubis putih. Untuk meletakkan di atas katil tidak kosong, anda boleh menanam bit antara anak benih.

Penjagaan penanaman

Penjagaan tanaman ditanam termasuk:

  • penyiraman biasa:
  • merumput dan melonggarkan tanah;
  • berpakaian atas berkala.

Pembajaan pertama boleh dilakukan 10 hari selepas memilih benih di atas katil, menggunakan baja nitrogen. Untuk penyusuan berikutnya adalah baik untuk menggunakan infus herba dan baja mineral kompleks. Sebanyak 3-4 makan cukup untuk satu musim. Kepada batang panjang brusselski tidak jatuh ke sisinya, selepas persenyawaan atau menyiramnya secara berkala bukit.

Para petani trak yang berpengalaman mengesyorkan mencubit bahagian atas semak pada awal mengikat kochanchikov. Oleh itu, semua kuasa akan pergi ke pembentukan tanaman, tetapi bukan untuk pertumbuhan keseluruhan tanaman, dan kepala sendiri akan lebih besar. Walaupun ia diperhatikan bahawa varieti hibrida mampu menghasilkan hasil yang cukup besar bahkan tanpa prosedur ini.

Apabila kubis tumbuh, daunnya menjadi kuning. Anda juga boleh memadamnya.

Untuk menuai, kubis biasanya bermula pada akhir bulan September. Di kawasan yang mempunyai iklim yang hangat, kilang itu mampu menetap di atas katil sehingga bulan November, kerana ia baik untuk bertolak ansur dengan fros kecil (sehingga 2 darjah di bawah sifar).

Kubis Brussels: tumbuh, menanam, penjagaan – video