bit besarBeetroot adalah sayuran yang bersahaja yang tidak memerlukan banyak bungkusan tambahan. Di samping itu, bit adalah tumbuhan tahan sejuk. Ia adalah kerana sifat-sifat ini yang ditanam di seluruh dunia, dari negara-negara tropika panas ke utara sejuk, di mana pada awal musim panas masih ada salji. Walau bagaimanapun, banyak tukang kebun tidak boleh tumbuh bit besar. Dalam hal ini tidak ada yang rumit, anda hanya perlu tahu dan menggunakan beberapa rahsia.

Memilih Tempat yang sesuai untuk Menanam Beet

Beet, seperti semua tanaman akar, suka tanah longgar. Tapak untuk pendaratannya haruslah teduh, sekurang-kurangnya 2-3 jam sehari. Tetapi bayang-bayang yang terlalu kuat akan memberi kesan buruk pada pembentukan tanaman akar. Tapak yang sesuai untuk menanam bit boleh menjadi tapak di sebelah selatan pokok epal atau pokok rendah lainnya.

Yang paling sesuai untuk bit adalah tanah berpasir. Sekiranya loam menguasai kawasan anda, maka tanah tersebut perlu dilonggarkan. Dalam banyak sumber, dinasihatkan menggunakan pasir sebagai serbuk penaik, dan benar-benar lupa bahawa serbuk penaik terbaik adalah humus sayur-sayuran.

Penetapan bit

Beetroot selepas menyemai tidak memberi satu, tetapi beberapa pucuk. Oleh itu, sebaik sahaja pucuk sedikit lebih kuat, ia ditipis. Pucuk paling lemah dikeluarkan, kerana pada musim bunga mereka akan mula mengambil nutrien sendiri, dan di samping tanaman akar tidak akan mempunyai ruang untuk pembangunan.

Pucuk yang anda hapuskan tidak sepatutnya. Mereka boleh digunakan sebagai anak benih. Pucuk transplantasi di tempat lain, ringan memudar mereka dengan filem, dan kemudian pucuk juga akan membentuk tanaman akar.

Selepas penipisan pertama, jarak antara pucuk bit harus sekurang-kurangnya 7-8 cm. Penipisan kedua dilakukan pada pertengahan bulan Ogos. Dengan ketumpatan benih biasa, jarak antara bit daun sekurang-kurangnya 20 cm. Dengan penyebaran tebal, anda boleh meninggalkan 15-10 cm ruang bebas.

Penyiraman bit

Pada awal bulan Ogos, cuaca sering kering. Beet seperti kelembapan, musim panas yang kering adalah keadaan yang tidak baik untuk pembangunan tanaman akar. Pada bulan Ogos, kelembapan tanah mesti dipantau dengan teliti. Kebanyakan tukang kebun menyiram akar bit, dan tanaman akar kerana ini sangat tertunda dalam pembangunan.

Kadar penyiraman setiap 1 m2 Kawasan penanaman pada bulan Ogos adalah 10-15 liter air. Jika tanah di tapaknya berpasir, maka air boleh ditingkatkan hingga 20 liter air pada musim panas.