gloxinia mudaDengan pencairan gloxin, kecacatan yang sama adalah gangguan perkembangan normal tumbuhan, iaitu, apabila belukar memperolehi bentuk yang tidak disukai. Pucuk-pucuk di dekat bunga mula meregangkan, dan dia sendiri jatuh di sisinya. Ini menimbulkan kesulitan tertentu dalam penjagaan, di samping itu, semak belukar itu kehilangan bentuk padat dan bahkan boleh pecah. Apakah sebab fenomena ini dan bagaimana untuk membantu tumbuhan?

Sebab-sebab “gloxinia” disheveled

Sekiranya semak gloxinia mula kehilangan bentuk dan regangannya, tidak perlu melihat jauh untuk tujuan itu. Selalunya ini berlaku akibat pelanggaran syarat-syarat penahanan, iaitu gabungan dua faktor:

  • pencahayaan tidak mencukupi;
  • suhu udara yang tinggi.

Gabungan ini adalah tipikal untuk tempoh musim sejuk, apabila bateri pemanasan mula bekerja, dan tempoh jam siang dikurangkan dengan ketara. Hanya dalam tempoh apabila ubi itu terjaga, bentuk belukar sebahagian besarnya ditentukan.

Gloxinia tumbuh subur dan cantik, jika dalam tempoh dari awal percambahan ubi dan sebelum berbunga memberikannya dengan suhu yang selesa dan pencahayaan yang baik.

Bagaimana untuk mencegah regangan gloxinia?

Tempat yang paling sesuai untuk bunga adalah ancaman tingkap selatan-barat. Jika periuk berada di tingkap utara, ia perlu menyediakan kilang itu dengan pencahayaan tambahan pada musim sejuk, supaya ia tidak meregangkan mencari cahaya.

Panjang hari cahaya mestilah sekurang-kurangnya 12 jam.

Bagi suhu, adalah tidak diingini untuk meletakkan bunga di sebelah bateri pemanasan – ia mengeluarkan udara panas dan kering. Adalah lebih baik bahawa suhu udara di dalam bilik di mana gloxinium tumbuh pada tahap 18-20 darjah.

Bagaimana untuk memulihkan gloxinia ke bentuk padat?

Jika anda tidak dapat menyimpan bunga, dan ia masih hilang bentuknya, itu tidak bermakna anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada belukar. Nasib baik, keadaan boleh diperbetulkan dengan menggunakan kaedah yang mudah.

Related  Grelnik naredimo iz glinenih loncev

Oleh itu, apa yang perlu dilakukan dengan semak belukar? Pada akhir musim bunga, selepas berbunga pertama, adalah perlu untuk memotong bahagian tanah kilang. Tinggalkan bahagian yang lain (umbi) dan letakkan periuk di tempat yang ringan. Adalah lebih baik untuk memilih tingkap yang tidak terbuka untuk melindungi bunga dari draf yang mungkin.

Pada permulaan musim panas baru ubi akan datang dari ubi. Oleh kerana terdapat cukup cahaya dalam tempoh ini, semak baru akan tumbuh padat dan subur.

Membentuk gloxinia – video