Rahsia menjaga bilik azalea atau apa yang perlu dilakukan dengan bunga selepas pembelian

bilik azaleaSyurga rumput azaleas, yang banyak diliputi dengan perbungaan yang besar, adalah hiasan utama tingkap-tingkap kami. Bagaimana untuk mengekalkan keindahan ini, supaya semak-semak itu akan terus menikmati bunga yang unik dan berkembang secara aktif? Lagipun, sangat kerap selepas pembelian, tumbuhan dibawa ke rumah mati sama ada selepas pemindahan mereka, atau dari masa ke masa.

Adakah saya perlu memindahkan bunga?

Sudah tentu, semua tumbuh-tumbuhan yang baru diperolehi mesti dipindahkan ke tanah yang baru, berkhasiat, kerana di kedai-kedai mereka sering tumbuh di gambut dan diberi makan dengan tegas. Tetapi jangan lakukan ini dengan segera, kerana azalea tumbuh agak berbeza dan memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan suhu bilik dan udara. Lebih-lebih lagi, biasanya belukar sudah terjual.

Adalah lebih baik untuk menangguhkan pemindahan tanaman yang baru diperolehi sehingga musim bunga.

Di mana meletakkan bunga?

Jika azalea dibeli pada musim sejuk, anda harus memberi perhatian kepada penciptaan persekitaran yang selesa, kerana kilang itu sangat lembut dan menuntut. Pasu mesti diletakkan di ambang jendela yang paling ringan di dalam bilik.

Di samping itu, untuk menghadkan bunga dari kesan faktor negatif (udara kering dari bateri dan sejuk – dari kaca tingkap), anda harus:

  1. Bina skrin pelindung dari filem dengan menggantungnya di bahagian dalam tirai dan mengisi dengan bateri. Udara panas kering kini akan menuju ke arah bilik tanpa menyentuh belukar.
  2. Letakkan buih di bawah periuk, yang melindungi akar dari pembekuan.

Bagaimana untuk menjaga azalea?

Salah satu prinsip penjagaan adalah penyiraman biasa. Azalea sangat suka air, termasuk kelembapan yang tinggi. Untuk mencapai hal ini, perlu menyemburkan semak belukar dengan lebih baik di atas daun, yang menutupi perbungaan dengan tangan.

Pada musim sejuk, anda juga boleh meletakkan periuk pada palet dengan air, pra-empuk dengan palam dari botol plastik. Semasa air pengairan melalui lubang saliran akan mengalir ke palet, dan dari sana secara beransur-ansur menguap, menyokong sekitar kilang kelembapan yang diperlukan.

Apa yang perlu dilakukan selepas berbunga?

Pada musim bunga, apabila azalea pudar, ia harus dipindahkan ke bilik sejuk atau loggia berlapis dengan suhu sekurang-kurangnya 6 darjah Celsius. Di sana akan sampai awal Mei, sehingga proses pertumbuhan bermula.

Dan sekarang kini sudah tiba masanya untuk memindahkan bunga, menukar tanah dan periuk (jika perlu). Di bahagian bawah periuk mesti meletakkan saliran

Kapan dan bagaimana untuk memberi makan?

Dalam tempoh azalea secara aktif menanam pucuk dan daun baru, ia perlu dibantu dan ditambah dengan baja yang kompleks. Di kedai-kedai bunga, pelbagai pilihan produk tersebut khusus untuk azaleas. Anda boleh membuat mereka tidak lebih daripada 2 kali sebulan.

Menjalankan pembajaan hanya pada koma yang lembap.

Kami menjaga azalea yang dibeli dengan betul – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector