begonia terry begoniaBegeri terry tuber adalah tumbuhan yang sangat menakjubkan. Semenanjung muda, tentu saja, mempunyai dedaunan yang indah, tetapi tiada pandangan khas. Tetapi dengan bermulanya tempoh berbunga, ia berubah menjadi bunga yang indah dengan cara yang hebat. Pembesaran Terry yang subur di atas tumbuhan terbentuk begitu banyak sehingga kadangkala daunnya tidak kelihatan. Bunga begonia sangat mirip dengan bunga ros dan terdapat pelbagai warna.

Bagaimana untuk menanam keindahan seperti di rumah dan apakah yang perlu saya cari apabila menanam begonia begonia? Penanam berpengalaman mudah berkongsi pemerhatian dan kemahiran mereka.

Menyediakan ubi untuk penanaman

Sebelum menanam begonia begonia mesti disediakan terlebih dahulu. Ini amat penting untuk menanam bahan yang dibeli di kedai. Anda tidak boleh selalu membeli begonias yang berkualiti. Tidak diketahui berapa lama dan dalam apa keadaan mereka disimpan, maka kadang-kadang terdapat ubi yang rosak. Dengan kawasan kerosakan yang kecil dan rawatan yang tepat, mereka juga digunakan untuk penanaman.

Dalam hal pemerolehan ubi di musim sejuk, mereka mesti tambahan terlindung semasa pengangkutan, misalnya, dibungkus dalam akhbar. Dalam ubi beku, buah pinggang tidak boleh bangun.

Jadi, sebelum mendarat:

  • Potong semua akar kering pada ubi dan keluarkan skala kering;
  • letakkan umbi dalam penyelesaian fungisida atau promoter pertumbuhan supaya bahagian cembung atasnya menonjol di atas air;
  • tahan selama 30-40 minit dan keluarkan.

Bagaimana untuk menanam ubi?

penanaman begoniaBanyak pemula begoni sering keliru dan apabila menanam mereka meletakkan tubereck dengan bahagian cembung ke atas. Mereka boleh difahami – tunas tidur tidak kelihatan sama sekali. Ini adalah salah satu kesilapan yang paling biasa, kerana buah pinggang hanya akan mengklik pada belakang umbi – di mana terdapat potongan dari batang lama (yang cekung ke dalam).

Related  Den ursprungliga sättet att multiplicera gippeastrum genom att dela en stor glödlampa

Untuk begonia adalah perlu untuk memilih periuk cetek, tetapi cukup luas.

Sekarang sudah tiba masanya untuk memulakan pendaratan:

  1. Di bahagian bawah pot bunga, anda mesti mengisi lapisan saliran. Ia akan melindungi bunga dari pereputan akibat air bertakung.
  2. Di atas saliran meletakkan tanah nutrien longgar. Di tanah yang padat, tumbuhan tidak akan dapat berkembang secara aktif.
  3. Buat lekukan kecil di tengah periuk dan masukkan ubi ke dalamnya. Ia tidak perlu untuk mengisi tanah sepenuhnya, bahagian atas umbi harus menonjol di atas tanah. Pada pendaratan yang mendalam, kemusnahan mungkin.
  4. Dipakan begonia dicurahkan di pinggir periuk dengan penyelesaian Phytosporin.
  5. Letakkan periuk pada tetingkap yang terang.

Begonia begonia bereaksi dengan baik kepada penggunaan baja yang berpanjangan, yang memberikannya dengan dos yang kecil untuk jangka masa yang lama. Persediaan sedemikian boleh digunakan sebaik sahaja menanam tumbuhan, meletakkannya dalam periuk mengikut arahan.

Bagaimana untuk menanam begonia begonia – video