bunga violetUntuk Violets berkembang diambil kekasih setiap bunga. Walaupun kecantikan lembut sifat agak tidak menentu dan berubah-ubah mereka – kesilapan yang sedikit dalam penjagaan atau walaupun perubahan jangka pendek keadaan segera menjejaskan penampilan mereka.

Walau bagaimanapun, tidak semua begitu sedih, kerana mengetahui beberapa rahsia, ia adalah mungkin bukan sahaja untuk mengekalkan Violets dalam “badan sihat”, tetapi menunggu berbunga elegan, melanjutkan dan juga anak-anak.

Pembuangan daun dan peduncle

Untuk berbunga violet lebih lama, anda perlu mengeluarkan daun dan peduncle. Terdapat satu nuansa di sini – jika peduncles dikeluarkan, apabila mereka layu, maka tidak perlu menunggu dengan daun.

Sebaik sahaja plat lembaran lama di bahagian bawah salur keluar mula kehilangan warna hijau cerah dan mula bertukar menjadi kuning, lembaran itu boleh hancur. Dia akhirnya akan hilang, tetapi pada masa itu dia akan terus menarik jus keluar dari semak belukar itu, dan menghalang mereka daripada penuh pemakanan untuk dedaunan muda. Violet hanya tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk meletakkan tunas baru.

Penyiraman yang betul

Untuk senpolia mekar selama mungkin, anda harus menyediakannya dengan penyiraman yang tetap tetapi sederhana supaya tanah sentiasa sedikit lembab, tidak membenarkan ia kering sepenuhnya.

Anda boleh air violets dalam tiga cara:

  • dalam periuk;
  • dalam palet;
  • melalui sumbu.

Sekiranya tumbuhan disiram dari semasa ke semasa dan tidak mengeluarkan daun dan peduncle lama, tidak akan ada tunas baru di belukar.

Pot yang betul

Untuk violets adalah perlu untuk memilih kecil, vazonchiki rata. Dalam hidangan sedemikian mereka akan berkembang lebih cepat, dan mekar akan lebih lama, kerana tumbuhan tidak perlu menghabiskan tenaga pada pertumbuhan keseluruhan. Jika anda menanam seekor ungu dalam periuk yang luas dan dalam, ia akan secara aktif tumbuh akar untuk mengisi ruang. Di samping itu, bunga itu akan berkembang biak, dan dari masa ke masa belukar tebal yang besar dari beberapa kedai akan duduk di dalam kapal, tetapi tanpa bunga. Pada mereka, sekali lagi, ungu itu tidak akan kekal kuat.

Pembungaan violet hanya datang apabila sistem akar mereka sepenuhnya mengisi periuk.

Pendaratan yang betul

Peran penting untuk bunga violet dimainkan dengan menanam semak belukar. Ini bermakna anda tidak boleh meninggalkan batang di atas paras tanah. Pertama, ia hanya hodoh, kerana ketika daun-daun tua yang lebih rendah jatuh, batangnya akan telanjang. Kedua, seperti ungu juga akan mekar dengan teruk.

Suhu dan kelembapan yang betul

Bagi violet, suhu selesa di dalam bilik tidak boleh melebihi 20 darjah Celsius. Pada kadar yang lebih tinggi, ia tidak akan berkembang.

Adalah wajar untuk menyemburkan violet pada musim panas yang panas, dan terutamanya dengan udara dalaman tertutup. Tetapi lebih baik untuk melakukan ini di bilik mandi, dan anda tidak boleh mengembalikan bunga ke ambang tingkap sebelum ia benar-benar kering selepas prosedur, jika terbakar sinar matahari mungkin.

Saliran yang baik

Violet sangat takut akan kelembapan lembapan, akarnya dari ini dengan cepat mula membusuk dan anda boleh kehilangan bunga sepenuhnya. Untuk mengelakkan ini berlaku, dalam periuk ketika menanam perlu untuk menyebarkan lapisan saliran.

Kebanyakan penanam menggunakan claydite, tetapi tidak membuktikan diri mereka dan polistirena, dipotong. Di atas, anda boleh meletakkan sekeping pisang kering yang kering.

Penting nuansa violet yang semakin meningkat – video