avokado jeloAvokado se smatra plodom snacka. Ne jede, poput naranče ili banana, jer avokado sadrži oko 30% polinezasićenih masti. Azteci su počeli kultivirati ovaj plod u 3. stoljeću prije Krista, nazvali su avokado “šumsko ulje”. Kad su Španjolci došli u Južnu Ameriku, ovaj su plod zove “aligator kruška” zbog svoje naborane kože i oblika. Pročitajte članak: prednosti i štete avokada za ljudsko tijelo!

Korištenje avokada u kuhanju

Zbog visokog sadržaja masti u avokadu, koristi se u kuhanju za kuhanje umaka i salata. Široka upotreba avokada u španjolskoj, kubanskoj i meksičkoj kuhinji. Najpoznatiji umak, pripremljen uz pomoć avokada – guacamole.

Da biste ga pripremili, trebat će vam:

  • plod avokada;
  • sok od limuna;
  • cilantro;
  • češnjak;

Avokado se brzo oksidira u zraku, stoga ga treba posipati s limunovim sokom ili dodati još jednu kiselinu. Odrezani plod avokada stavlja se u mješalicu i kuha do pire. Zatim u pire dodajte cilantro i češnjak, kao i sol i papar okus. Ovi sastojci također su tlo. Guacamole je spreman. U ovom umaku možete dodati sve začine, na primjer, čili. Vrući umak obično se jede čipovima – nacionalni meksički snack.

Priprema salate s avokadom

Avokado se također koristi u pripremi salata.

Avokado za pripremu salate trebao bi biti zrelo, plod ne bi trebao imati smeđe mrlje. Da biste odabrali dobar avokado, dodirnite ga prstom. Peel treba biti elastičan i brzo vratiti izvorni oblik.

Okus ovog voća ide dobro s kozicama. Kapara se također dodaje u salatu. Njihova salata neutralizira neugodne bilješke u okusu avokada. Salata pospite s limunovim sokom.

Glavni naglasak boje u salati bit će pečeni bugarski papar. Da bi se kuhala, pećnica se zagrijava na najvišu moguću temperaturu. Pečene paprike se čiste i izrežu u tanke trake.

Salata je pomiješana i začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna.

Related  Triky včelárstva sú pasce na včely

Sjeti se tri osnovna načela kuhanja avokado:

  • Možete kupiti nezrelo voće ako ćete kuhati jelo za nekoliko dana;
  • uvijek dodajte sok od limuna u avokado;
  • avokado je dobro kombiniran s plodovima mora.

Svi egzotični plodovi se uvoze u našu zemlju nezreli, pa avokado može biti omotan u novinski ili neproziran papir i ostavljen u toploj sobi tri dana. Do blagdana plod će zrasti i bit će spreman za konzumaciju.